Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Zázrak v Brněnské nemocnici. Díky péči lékařů se matce 117 dnů po mozkové smrti narodila zdravá holčička

Sedmadvacetiletou ženu našli 21. dubna doma její blízcí v bezvědomí a ani převoz do nemocnice ji nedokázal zachránit. Lékařům se však podařilo po 117 dnech přivést na svět její dítě. Eliška, jak děvčátko pojmenovali, se narodila s váhou 2,13 kila a měřila 42 centimetrů. Nenarozené holčičce chodila číst pohádky její babička.

Doslova zázrak, který se stal před několika dny ve Fakultní nemocnici v Brně, hýbe celým světem. Císařským řezem se 15. srpna narodila holčička, jejíž matka byla 117 dní po mozkové smrti. Takový zákrok, kdy lékaři udržují životní fuknce těhotné ženy po mozové smrti, aby se narodilo téměř donošené dítě, je ve světě rarita. Holčička Eliška vážila 2130 gramů a měřila 42 centimetrů. Lékaři dnes podrobnosti oznámili novinářům.

Eliška se podle lékařů chtěla opravdu hodně podívat na svět, její životní síla i síla těla matky dokázaly společně s doktory toto přání zhmotnit. Podobných případů se zatím stalo asi jen 20. Eliščino narození se však mezi světové unikáty zapíše především délkou hospitalizace a zralostí plodu, které se podařilo dosáhnout. 

Plánovaný porod se uskutečnil o několik týdnů později, než lékaři zprvu doufali. "To bylo pro dítě nesmírně pozitivní," řekl pro ČTK přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba s tím, že nenarozené dítě stihlo dostatečně nabrat na váze. Ve 34. týdnu, kdy lékaři provedli císařský řez, navíc začínají samostatně fungovat plíce.

Matce se přežít nepodařilo, dítě zachránili

Celý příběh se začal psát 21. dubna, kdy sedmadvacetiletou ženu našli její blízcí v bezvědomí. V té době byla žena v 16. týdnu těhotenství. Přivolaná sanitka ženu odvezla do Fakultní nemocnice v Brně, okolo čtvrté hodiny odpolední však přestala dýchat a vyšetření potvrdilo smrt mozku. Příčinou bylo silné krvácení do mozku. 

Od té chvíle se lékaři snažili udělat maximum, aby stabilizovali ženiny životní funkce a zachránili plod v jejím těle. Pečovali tak o funkce ledvin, srdeční činnost i plíce a bojovali s infekcemi. Výživu sestavovali i s ohledem na vývoj dítěte. To denně několikrát prohlíželi přes ultrazvuk. Pro simulaci chůze dokonce pohybovali nohama matky. "Babička četla pohádky dítěti po celou dobu těhotenství," uvedl pro ČTK Roman Gál, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Narození Elišky byl doslova zázrak

S nadějí, že se děťátko pravděpodobně podaří zachránit, potvrdilo 24. června gynekologické konzilium váhu plodu 980 gramů. V červenci se jeho váha vyhoupla už na 1500 gramů. Proto se lékaři rozhodli 15. srpna provést císařský řez. Dívenka měla 2130 gramů a 42 centimetrů. Dostala jméno Eliška, které vybrala matka ještě na počátku těhotenství.

Stav dítěte po porodu byl dobrý. "Zůstalo v péči neonatologů 14 dní a poté odcházelo s tatínkem domů," uvedl Ventruba. Dívenku začala kojit její příbuzná, také novopečená matka.

Otec, který narození holčičky označil za zázrak, si nyní zvyká na roli táty dvou malých dětí. "Děkuji vám, že jste mi vycházeli vždy maximálně ve všem vstříc, byli ochotní a citliví a sdíleli se mnou můj smutek současně s nadějí, že se podaří zachránit naše miminko," vzkázal zdravotníkům. Život jeho ženy však po narození Elišky skončil. Lékaři ji za přítomnosti rodiny odpojili od dýchacích přístrojů.

Podobný případ se stal již v roce 2016

V lednu roku 2016 se v brněnské fakultní nemocnici stal podobný případ. Matka novorozeného chlapečka tehdy upadla do kómatu po autohavárii čtyři měsíce před porodem. Lékařům se podařilo přivést císařským řezem na svět chlapečka v 31. týdnu těhotenství s váhou 1,9 kilogramu. Tehdy ale příběh dopadl šťastněji, po porodu se žena začala zotavovat až do úplného uzdravení. 

Úplně první zaznamenaný případ záchrany plodu ženy v kómatu nebo po mozkové smrti je podle České televize z roku 1981. Do nemocnice v americkém Buffalu byla tehdy přijata čtyřiadvacetiletá žena se zánětem mozku, který bohužel nepřežila. Mozkovou smrt potvrdily testy. V té době byla právě ve 23. týdnu těhotenství a lékaři ji udržovali naživu ještě šest týdnů. I tehdy se císařským řezem narodilo devět týdnů před termínem porodu zdravé dítě. 

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, děti, Brno, lékař, smrt, Fakultní nemocnice Brno, Roman Gál, Česká televize, Buffalo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zázrak v Brněnské nemocnici. Díky péči lékařů se matce 117 dnů po mozkové smrti narodila zdravá holčička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.