Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Sedláci slavili sklizení úrody. Brnem v neděli prošel dožínkový průvod

Z brněnského Žerotínova náměstí na Mendlovo náměstí prošel v neděli po obědě průvod sedláků, jejich hospodářských zvířat a strojů jako součást Jihomoravských dožínek. Celodenní akce, která se konala v areálu Augustiniánského opatství na Starém Brně, připomíná význam jihomoravského zemědělství. Zároveň je podle prastaré tradice poděkováním sedláků za úrodu, která je z velké části sklizená, řekl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Daniel Falta. Součástí byl i úspěšný pokus o rekordně dlouhý věnec. Vysoká škola letos dožínky spolupořádala s Jihomoravským krajem. Obnovená tradice sahá do roku 2004.

Návštěvníci mohli zavítat na jarmark a koupit si různé řemeslné produkty a lokální potraviny. Dopoledne se také v bazilice Panny Marie sloužila bohoslužba a po většinu dne vystupují i hudební folklorní soubory. Dožínky byli také příležitostí pro předání certifikátu Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy pro nejlepší potraviny v jednotlivých kategoriích pro letošní rok.

Odpoledne se také uskutečnil úspěšný pokus o pletení rekordně dlouhého věnce. V plánu bylo mít jej dlouhý 100 metrů, nakonec byl ještě o 6,5 metru delší. Na zapsání do české knihy rekordů přijel dohlédnout i Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

100 metrů symbolizuje letošní sté výročí naší školy. Věnec jsme vytvořili ze 171 menších, které jsme zdobili v červenci a v srpnu, jeden věnovala spolupracující Střední zemědělská škola z Olomouce. Na zdobení jsme použili ječmen a pšenici, které jsme sklízeli na školních pozemcích v Žabčicích. K tomu jsme přidali chmel z Olomoucka, makovice z Jesenicka, pečivo, koláče a 450 květin a také jeden kilometr mašlí, stuh a juty," uvedl Falta.

Dosud nejdelší v Česku evidovaný věnec měřil podle agentury Dobrý den 67 metrů a šlo o věnec adventní.

Dožínky jsou jednou z nejstarších lidových tradic mezi slovanskými národy. Oslavovala se ukončená sklizeň, která zajišťovala obživu na další zimu, byla to poděkování přírodě za její dary. Většinou se dožínky odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit.

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky dožínky, mendlovo náměstí, rekord, věnec, jihimoravský kraj, mendelova univerzita, tradice, Brno, Jihomoravský kraj, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, jídlo, Žerotín, Staré Brno, Panna Marie, Střední zemědělská škola

FOTO: Sedláci slavili sklizení úrody. Brnem v neděli prošel dožínkový průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.