Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská zoo se po více než dvaceti letech těší z mláďat sovice sněžní

Po dlouhých 21 letech se brněnské zoo povedlo odchovat mláďata sovic sněžních. Návštěvníci mohou mláďata vidět ve voliéře v expozičním celku Beringie.

„Samice Helga se starala o tři malé sovice už loni. Byli to ale její první potomci a bohužel nepřežili. Letos si k vylíhnutí a péči o mláďata vybrala jiné místo a zatím to vypadá, že je vše na dobré cestě ke zdárnému a úspěšnému odchovu,“ řekl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Chov sovic má v brněnské zoo dlouholetou tradici. První mláďata tu přišla na svět v roce 1985, na dlouhou dobu poslední reprodukce se datuje do roku 1998. „Současný chovný pár jsme sestavili v roce 2010, kdy do Brna dorazil samec Hugo a doplnil tak samici Helgu, která se v té době už rok sžívala s prostředím na Mniší hoře," uvedl mluvčí zoo Michael Vaňáč.

Helga nejprve v roce 2017 snesla dvě neoplozená vejce. „O rok později jsme zaznamenali už zmíněný neúspěšný odchov, tentokrát je situace jiná," vysvětlil mluvčí. Letošní snůška totiž čítala celkem sedm vajec, pět vylíhnutých mláďat a nakonec čtyři, která přežila.

Vzácně viditelné i v České republice

Jedná o jediné sovy s výraznou pohlavní dvojtvárnosti ve zbarvení peří. Samec je bílý, zatímco samice kropenaté. Také je to jedna z mála sov s denní aktivitou. Přestože tento druh žije na dálném severu, byl viděn nejen na několika místech v Evropě, ale také v České republice.

Poslední pozorování v ČR ale pochází ze začátku 20. století. Byly to velmi náhodné zálety během migračního tahu. Například v zimě 2013/2014 bylo pozorováno celkem 10 sovic sněžních na různých místech v západní Evropě.

 „Sovice mohou být v budoucnu ohrožené kvůli globálnímu oteplování. Přestože to zatím není dostatečně vědecky potvrzené, byl jejich statut poprvé v historii vyhodnocen jako „Vulnerable“, tedy zranitelný,“ uzavřel Suvorov.

Foto Zoo Brno | Zdroj s použitím TZ

Štítky Zoologická zahrada Brno, Beringie, Česko, Západní Evropa

Brněnská zoo se po více než dvaceti letech těší z mláďat sovice sněžní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.