Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Atelier bere zpět žalobu na Brno kvůli stavbě koncertního sálu

Atelier M1 architekti podal k soudu návrh na zpětvzetí žaloby na město Brno kvůli stavbě Janáčkova kulturního centra. Novinářům to dnes řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Stavba by mohla začít v polovině příštího roku. Městu hrozil s M1 soud kvůli změně při dopracování projektu. Koncertní sál mezi Besední a Veselou ulicí má stát kolem 1,3 miliardy korun a má nabídnout až 1300 míst. Zázemí v něm najde Filharmonie Brno.

Ateliér M1 architekti vyhrál v roce 2004 architektonickou soutěž na koncertní sál. Město ale ještě za minulého vedení v čele s ANO svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu kolem Poláka Tomáše Koniora, který loni představil pozměněnou koncepci. Proto se ateliér M1 obrátil na soud. Nová koalice vedená ODS dojednala s architekty dohodu o narovnání sporu, která zahrnovala to, že konečný projekt bude respektovat principy vítězné podoby koncertního sálu, jež vzešla z architektonické soutěže. „Zpětvzetí žaloby je poslední tečka za tím příběhem. Teď už je jasné, že to nemůže dopadnout jinak než zastavením řízení," uvedla Vaňková.

Dohodu o narovnání sporu už dříve schválily orgány města a podepsali ji i architekti z M1. Prioritou pro město zůstává kvalitní akustika sálu a dobrý výhled diváků na pódium. Změní se umístění technologického centra, kde bude například klimatizace nebo vzduchotechnika. Původně mělo být v šestém patře, nově ale bude pod zemí před sálem. Další důraz město klade na vzhled prostoru před sálem, kde by měla být zeleň.

O Janáčkově kulturním centru se mluví mnoho let. Stát má dát na stavbu 600 milionů korun, stejnou částku město Brno a přispět má i Jihomoravský kraj. V místě už existují podzemní garáže zhruba za čtvrt miliardy korun s téměř 200 místy, zatím ale nejsou zprovozněné a čeká se na stavbu sálu.

Autoři | Foto Ateliér M1

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, stavba, ateliér M1, spor, Brno, koncertní síň, žaloba, architekt, Markéta Vaňková, ODS, ANO 2011

Atelier bere zpět žalobu na Brno kvůli stavbě koncertního sálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.