Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno se rozhodlo vyčlenit pro lidi v bytové nouzi pouhých dvacet bytů

K zásadnímu obratu v projektu ukončování bezdomovectví zaveleli brněnští radní. Nový projekt vyčlení pouhou dvacítku bytů (místo možných osmdesáti) během dvou let. Byty mají pomoct rodinám s dětmi, seniorům, osobám s vážnými zdravotními problémy nebo mladým dospělým v ústavní či náhradní rodinné péči. Všichni žadatelé budou muset navíc splnit podmínku trestní bezúhonnosti, nesmí být závislí na drogách a nesmí si nést žádný konflikt z předchozích ubytování. Od původního projektu zaměřeného na bezdomovectví jednotlivců se tak nový návrh výrazně odlišil.

Rada města dnes jednohlasně rozhodla o projektu ohledně zabydlování podobném programu Housing First, který rozběhla minulá koalice, a který má pomoci lidem v nouzi. Cíl projektu však aktuální koalice změnila. Původní program měl pomáhat v ukončování bezdomovectví a vyčlenit se mohlo až 80 z 28 000 bytů, jež město vlastní. Pracovat se ale bude pouze s dvaceti z nich a to po dobu dvou let.

Nová koalice se rozhodla zaměřit na projekt Programové zabydlování rodin i jednotlivců a zvyšování kompetence k bydlení. Ten se zabývá zabydlováním rodin s dětmi, seniorů, osobám s vážnými zdravotními problémy nebo mladým dospělým v ústavní či náhradní rodinné péči. S tím počítala i původní koalice, měla však v plánu vyčleněné byty použít také k zabydlování lidí bez domova či v kritické nouzi, kteří se znova chtějí postavit na vlastní nohy. 

To noví radní již dříve zamítli. Jako problém vidí například neochotu starostů jednotlivých městských částí zabydlovat osoby s kriminální nebo drogovou minulostí. "Je třeba zdůraznit, že městské byty nebudou poskytovány problémovým osobám, tedy osobám trestní minulostí, osobám závislým na drogách, konfliktním v předchozích ubytováních, ani lidem nespolupracujícím se sociálními pracovníky." uvedl na tiskové konferenci náměstek primátorky Robert Kerndl. 

Speciální skupina prověří žádosti

Přepracovaný projekt prošel Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, přičemž rada nově schválila zřízení Pracovní skupiny pro výběr žadatelů. Ta by měla vyhodnocovat jednotlivé žádosti a kriteria, která by žadatelé měli splňovat. Bude se jednat především o starosty městských částí, dále pak náměstky primátorky Roberta Kerndla a Olivera Pospíšila, ředitele DROM Miroslava Zimu a další. 

V první fázi má dojít k výběru bytů a jejich přípravě k zabydlení, 70% z nich má být mimo vyloučené lokality. Poté se vytvoří speciální rada, která vybere jednotlivé žadatele. V realizační fázi přijde na řadu přímá práce s vybranými lidmi formou pravidelných návštěv sociálních pracovníků; ti by lidem měli  pomoci s problémy, jež by v budoucnu mohly vést až ke ztrátě bydlení. "Cílem je dosáhnout úplného osamostatnění domácností." říká Kerndl.

Zakladatelé projektu se změnami nesouhlasí

Podobný program jako původní Housing First však již dříve fungoval. Vrátit se zpět do běžného života dostalo šanci 50 rodin v nouzi a projekt byl úspěšný z 96%. Druhou šanci dostalo i 31 bezdomovců. V plánu bylo proto projekt rozšířit a ubytovat chudé lidi z ulice do 20 městských bytů. Hnutí Žít Brno však tento počet už dříve kritizovalo, dotace na zabydlování mohly být výrazně vyšší a místo 20 bytů mohlo Brno dostat finance až na 80 bytů. Teď se navíc přidá i vyčlenění původní cílové skupiny.

"Jde pravděpodobně o porušení pravidel výzvy housing first, to je také konec sociálního bydlení typu housing first v Brně. Kdybychom si dali takovýto cenzus, patrně by nebydlel ani jediný jednotlivec v předchozím projektu housing first."  nesouhlasí s výsledkem Martin Freund, jeden z iniciátorů projektu.

Krom změny cílové skupiny iniciátoři nejvíce kritizují také počet bytů, se kterými se bude nakládat. Pro aktuálních 600 rodin bez domova z vyčleněných 20 bytů hodlá Rada města přenechat pouhých pět.

"Dvacet bytů je směšné, znamená to 5 rodin ročně, což je pod rozlišovací schopnost. Rodinám v nouzi, kterých je několik set, to nepomůže vůbec." říká bývalý náměstek Matěj Hollan

Projekt by měl začít od ledna příštího roku

Konečného slova se strany dočkají 3. září, kdy má obnovený projekt projít zastupitelstvem. To na začátku prázdnin rozhodlo o dvouměsíční lhůtě na konečné rozhodnutí. Iniciátoři projektu doufají alespoň v navýšení bytů. To se však nejeví jako úplně reálné. 

Nová koalice projekt bere jako řešení vysokého počtu domácností v bytové nouzi, které jsou dlouhodobě ohroženy sociálním vyloučením. "K tomuto stavu přispíají mimo jiné nedostatečné kapacity azylových domů nebo poptávka převyšující nabídku na soukromém trhu s bydlením."  vysvětlil svůj postoj Kerndl. 

"Je to zoufalé. Tempem 5 bytů ročně se bydlení nevyřeší nikdy. V akčním plánu ukončování bezdomovectví se uvažovalo třeba o 100 bytech ročně. I tak by vyřešení bytové nouze v Brně pro rodiny trvalo 8 let. Teď je z toho jedna dvacetina." dodává Hollan.

Pokud nový program projde zastupitelstvem, měl by odstartovat 1. ledna 2020 a skončit v červnu 2022. Celkové náklady dosáhnou asi 12 milionů korun, s tím, že 95% pokryje dotace. Město by projekt stál okolo 600 tisíc.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky housing first, Brno, Kerndl, Freund, Hollan, bezdomovectví, projekt, rodina, koalice, Robert Kerndl, Matěj Hollan, Nejdřív bydlení, Martin Freund, Oliver Pospíšil, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Brno se rozhodlo vyčlenit pro lidi v bytové nouzi pouhých dvacet bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.