Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Když Češi pálí do Čechů. Dobové fotografie z Brna přibližují srpnové události roku 1969

Brno si dnes připomíná 50 let od událostí z 21. srpna roku 1969. Stejně jako po celé republice, i v Brně se tehdy shromáždili lidé, aby vyjádřili nesouhlas s okupací. Proti nim se tehdy postavily ozbrojené složky - příslušníci armády, SNB a lidových milic. Při rozhánění davu padlo i několik výstřelů, v centru Brna zůstali ležet dva mrtví lidé.

Osmadvacetiletý Stanislav Valehrach měl tu smůlu, že šel z práce ve špatný čas a nacházel se zrovna na špatném místě. Milicionáři právě vyháněli dav z Orlí ulice a přitom začali na prchající lidi střílet. Kulka trefila Valehracha, který následkům zranění podlehl.

Stejný osud bohužel potkal i teprve osmnáctiletou Danuši Muzikářovou. Kulka vypálená při rozhánění davu ji trefila zezadu do hlavy. Také ona smrtelnému zranění podlehla. 

Vedle dvou mrtvých měli příslušníci bezpečnosti a především milicionáři na svědomí i těžké zranění. 22. srpna, tedy den poté, začali střílet na ulici nedaleko místa, kde zemřel Valehrach. Sedmnáctiletý Julius Ševčík zrovna venčil psa, kulka mu zasáhla páteř a mladík skončil na vozíku.

Ani jeden z incidentů nebyl nikdy řádně vyšetřen. Komunističtí funkcionáři dokonce nechali zlikvidovat i důkazy střelby, jakým byla například kulka vyjmutá z těla Muzikářové. Rodiny pozůstalých dokonce nesměli vyvěsit ani parte svých zemřelých dětí. 

Momenty bouřlivých událostí z roku 1969 si můžete připomenout v přiložené fotografii. Za propůjčení fotek děkujeme Zdeňku Černému.

Foto Zdeněk Černý

Štítky srpen, 1969, Brno, Sbor národní bezpečnosti, Stanislav Valehrach, Danuše Muzikářová, Julius Ševčík, Zdeněk Černý

FOTO: Když Češi pálí do Čechů. Dobové fotografie z Brna přibližují srpnové události roku 1969  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.