Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Den Brna zahájil na Petrově "poslední výstřel" švédských vojáků

"Poslední výstřel" švédských vojáků včera zahájil slavnosti Den Brna. Symbolizoval konec obléhání Brna švédskou armádou v roce 1645. Slavnosti potrvají do soboty a návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, mše a rekontrukci bitvy, uvedli organizátoři z Turistického informačního centra a Biskupství brněnského.

Brno si každoročně slavnostmi připomíná úspěšnou obranu při švédském obléhání v třicetileté válce. "Zvonění katedrálních zvonů v 11:00 připomíná pověst, která odkazuje na rozhodnují generála Torstensona, že když Brno nedobude do pravého poledne, ukončí obléhání a odtáhne. Brňany, kterým docházely síly, zachránilo zvonění, které ohlásilo poledne o hodinu dříve," uvedl ředitel diecézního muzea Martin Motyčka.

"Poslední výstřel symbolicky odstartoval pravidelnou a oblíbenou městskou slavnost," uvedla ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková. Po výstřelu v podání Společnosti 1645 se rozezněly zvony v katedrále na Petrově a odbilo "brněnské poledne". Poté troubili z věže trubači a návštěvníci se mohli v 11:15 zúčastnit komentované prohlídky zvonů katedrály Petra a Pavla.

Ve 12:15 v kostele Nanebevzetí Panny Marie následovala bohoslužba u příležitosti výročí úmrtí pátera Martina Středy a komentovaná prohlídka kostela s návštěvou jeho hrobky. Martin Středa se účastnil obrany Brna a v příštím roce bude mít město i jeho sochu. "V současnosti se v ateliéru zpracovává socha Martina Středy, odhalíme ji za rok před kostelem Nanebevzetí Panny Marie," uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Den Brna potrvá do soboty. "Festival vyvrcholí v sobotu rekonstrukcí bitvy, která se letos odehraje na svazích Špilberku," uvedla Janulíková. Novinkou letošního ročníku je dobový jarmark na Dominikánském náměstí, kde návštěvníci ochutnají speciality nebo zhlédnou taneční vystoupení.

 

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, zábava, historie, církve, Brno, FOTO, slavnost, Brněnský Petrov, Martin Středa, třicetiletá válka, kostel, Nanebevzetí Panny Marie, Martin Motyčka, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den Brna zahájil na Petrově "poslední výstřel" švédských vojáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.