Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihomoravském kraji se žije nejlépe. V TOP10 se jihomoravské obce ocitly hned čtyřikrát

Jak se žije v Česku? Podle dat z webové stránky Obce v datech si sousedé nejvíce pochvalují bydlení v Jihomoravském kraji. V TOP10 se umístily krom Brna také Hustopeče, Židlochovice a Šlapanice.

Kde se žije nejlépe? Máte-li pochyby, zda byste se neměli přestěhovat do jiného kraje v Česku, vězte, že jste si vybrali dobře. Podle statistik na stránkách Obce v datech se do TOP 10 dostaly hned čtyři města a obce z Jihomoravského kraje! 

Nejlépe se v žebříčku umístily Říčany a také Praha, které si nasbíraly okolo 10 bodů z desíti. Kvalitu života pravděpodobně ovlivňuje také dobré jídlo a pití, protože třetí místo si se skóre 8,1 vybojovaly jihomoravské Hustopeče. Zdraví a životní prostředí obyvatelé cení na 9,7 bodů z 10, a cítí se i materiálně zabezpečení.

Brno skončilo páté a šesté

Pokud žijete v Brně, rozhodněz něj nemusíte být  zklamaní. Krom toho, že na škále od 1 do desítky získalo krásných 7,7 bodů, má v porovnání s ostatními městy hodně co nabídnout jak v oblasti životního prostředí, tak ve zdravotní péči i mezilidských vztazích, které jsou více než vřelé.

Hned za jihomoravským největším městem se se skóre 7,2 umístily také Židlochovice a po Berouně i Šlapanice. Jihomoravský kraj tedy válí na celé čáře. 

Informace jsou z posledního roku

Webová stránka, z níž data pochází, sbírá kompletní data o českých obcích už od minulého roku. Informace má o 206 českých vesnicích i městech a to s aktuálními daty. Index kvality života porovnává eřejně dostupná data v oblasti zdraví, materiálních podmínek a vztahů mezi lidmi ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností.

„Letos je tak k dispozici vůbec první srovnání vývoje kvality života v jednotlivých obcích. A každý další rok bude z tohoto pohledu zajímavější.  Věříme, že transparentní srovnání s dalšími obcemi na základě dat bude pro vedení obcí užitečným nástrojem a impulsem k pozitivním změnám“ řekl Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

Nově je u všech obcí bezplatně otevřeno k nahlédnutí všech 29 dílčích indexů, které detailně mapují kvalitu života v obci, a to ve třech hlavních kategoriích: zdraví a životní prostředí; materiální zabezpečení (práce, bydlení) a vzdělání; služby a vztahy (například existence místních spolků

 

Autoři | Foto TIC Brno

Štítky Jihomoravský kraj, data, žebříček, kvalita života, Brno, Česko, Hustopeče, Židlochovice, Šlapanice, životní prostředí, Praha, Říčany, Jan Havránek

V Jihomoravském kraji se žije nejlépe. V TOP10 se jihomoravské obce ocitly hned čtyřikrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.