Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

První litry burčáku jsou již v prodeji. Většina vinařů však tvrdí, že je ještě brzy

Zlatavý mok, který neodmyslitelně patří k přelomu léta a podzimu si mohou nedočkavci na jižní Moravě již na některých místech koupit. Většina vinařů však začne burčák prodávat až ke konci příštího týdne. Ještě je brzo, tvrdí.

Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října, řekl ČTK.

Stánek má u cyklostezky a ti, co ho znají, se pravidelně zastavují. „Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená,“ řekl Machuča.

Pravý burčák se nedoslazuje

Že je však na burčák ještě brzo tvrdí hned několik vinařů. Mezi nimi je i vinař Jiří Kadlec z Vrbice. „Hrozny se zatím na burčák nemohou použít, protože jsou nízké slady cukru. Ti, co dělají pravý burčák se snaží o to, aby nedošlo k zásahu doslazování," říká Kadlec.

Slady cukru jsou přitom pro burčák zásadní. „Především velké vinařství dělali burčáky z hroznů, které měly třeba dvanáct sladu. To je ale strašně málo. Přidáním vody se pak ztratila kyselina a přidalo se hodně cukru. To ovšem není pravý burčák. Ideálně by měl být slad alespoň sedmnáct,“ dodává Kadlec.

Machuča se přitom výhradně na burčák specializuje už sedmnáctým rokem. „Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak 1000 litrů,“ řekl Machuča. Proto má teď nejvíc práce, a ještě několik týdnů mít bude. „Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák,“ řekl Machuča.

Hlavní vlna prodejů odstartuje o víkendu

Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. „Burčák budu prodávat nejdříve až příští týden,“ doplňuje Kadlec.

Podle vinařského zákona se burčák může prodávat od 1. srpna do 30. listopadu. Jako burčák se smí prodávat pouze nápoj vyrobený z českých hroznů. Ty z dovozu pak nesou název částečně zkvašený hroznový mošt. Burčáky se dělají z nejdříve uzrávajících odrůd jako je Irsai oliver, Moravský muškát a Prim.

Autoři | Foto Jirka Jaspar

Štítky burčák, víno, slad, vinařství, Ondřej Kadlec, Jihomoravský kraj, hrozen, Valtice

První litry burčáku jsou již v prodeji. Většina vinařů však tvrdí, že je ještě brzy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.