Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Střed vesmíru je v Brně! Od včerejška na něj můžete narazit kousek od Mendelovy univerzity

Přemýšleli jste někdy na tím, kde je střed vesmíru? Podle Isaaca Newtona všude. Podle vědců Jiřího Grygara a Alexandra Ženíška ale leží poklopu od kanalizace na Demlově u křižovatky s ulicí Trávníky. Na tomto místě můžete od 13. srpna narazit na památníček, který brněnský střed vesmíru připomíná.

Až se budete procházet poblíž Mendelovy univerzity, po ulici Demlova, zastavte se na křižovatce s ulicí Trávníky. Tam se ocitnete u památníčku, který připomíná střed vesmíru. Tedy střed vesmíru tam, kde jej vnímají astrofyzik Jiří Grygar a jeho přítel a letitý spolužák matematik a fyzik Alexandr Ženíšek.

Toto místo se před téměř sedmdesáti lety stalo symbolem a almou mater dvou předních českých vědců, jejichž mládí se odehrávalo právě v této části Brna. Grygar s Ženíškem na nedalekém poklopu od kanalizace tehdy vedli každý den při cestě ze školy hodinové vědecké rozpravy. „Nezajímala nás přitom jen kosmologie, ale i moderní básnické směry nebo hudba. A hlavně se zde zrodily plány, jak zreformovat Brno podle vzoru dvacátých let minulého století,“ řekl Grygar při odhalování památníku, které se konalo v úterý 13. srpna. „Chtěli jsme silnice, které povedou z Brna do celé Evropy, plánovali jsme stezky pro cyklisty a do toho zapadl i nápad se středem vesmíru,“ dodal.

Skromný památník vytvořil ještě skromnější autor, který si přeje zůstat v anonymitě

Na žulovém památníku v městské části Brno-sever je vyrytý nápis „Střed vesmíru je všude. Tento je oblíben doktorem Jiřím Grygarem a profesorem Alexandrem Ženíškem.“  Zhotovitel, který si přeje zůstat v anonymitě, věnoval památní kámen městské části. Ta domluvila dočasné umístění poblíž křižovatky ulic Demlova a Trávníky.

„Máme jistotu, že střed vesmíru může na tomto místě stát do 12. září. Potom bychom ho mohli přestěhovat do budovy gymnázia Elgartova. Tam oba vědci sedávali v jedné lavici. Usilujeme však o to, aby připomínka velkého přátelství a zrodu velkých myšlenek zůstala na tomto místě dlouhodobě,“ vysvětlil starosta Brna-severu Martin Maleček, který plánuje zahájit jednání s Veřejnou zelení města Brna, která pro umístění památníku uděluje povolení.

Odhalení středu vesmíru je pokračováním krásného příběhu celožitovního přátelství, říká ředitel brněnské hvězdárny

Odhalení památníku se účastnila více než stovka příznivců vědy, fyziky a astronomie. Na recesisticko-přátelském setkání se podílel také ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. „Naše hvězdárna funguje na jednoduchém principu – snažíme se informace říkat seriózně, ale na druhou stranu se nebereme smrtelně vážně,“ sdělil Dušek.

Proto občas rádi vymyslíme akci, při které dáme najevo, že si ze sebe umíme udělat i srandu.“ Krásným příkladem bylo podle něj i odhalení středu vesmíru. „Ten ani nestojí na přesném místě, a hlavně tady za pár týdnů ani stát zřejmě nebude. Krásný příběh celoživotního přátelství, které dalo za vznik tolika krásným myšlenkám postavených možná na zcela mylných základech,“ dodal Jiří Dušek.

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky střed vesmíru, Ženíšek, Grygar, vesmír, památník, Hvězdárna a planetárium Brno, Dušek, Brno, Jiří Grygar, Mendelova univerzita v Brně, Isaac Newton, Evropa, Martin Maleček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střed vesmíru je v Brně! Od včerejška na něj můžete narazit kousek od Mendelovy univerzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.