Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slovácký rok daruje nemocnici výtěžek z aukce obrazů

Výtvarná díla pěti renomovaných umělců, která vzniknou před zraky diváků v průběhu jednoho ze závěrečných pořadů Slováckého roku, se budou dražit v elektronické aukci. Výtěžek z prodeje obdrží dětské oddělení kyjovské nemocnice.

Neotřelý nápad se zrodil v hlavě Rudolfa Danajoviče, jednoho z členů autorského týmu Slováckého roku, autora pořadu Made in Slovácko, který bude jedním z posledních velkých programů folklorního festivalu Slovácký rok. „Baví mě propojování různých uměleckých žánrů v jeden celek. Program to osvěží a dostává úplně nový náboj a rozměr. V tomto případě nejen rozměr estetický, ale také morální. Vlastnit krásnou vzpomínku na Slovácký rok a vědět, že to navíc pomůže potřebným, musí být přece skvělý pocit, “ vysvětluje Danajovič.

Slovácký rok v Kyjově je nejstarší národopisnou slavností v České republice. Poprvé ho pořádala kyjovská sokolská obec v roce 1921. Na mimořádný úspěch prvního ročníku se navázalo hned v následujícím roce a poté i v letech dalších. Tradici přerušily politické zákazy v letech 1939 a 1948. Slovácké roky se obnovily v roce 1956 a od roku 1957 se konají pravidelně ve čtyřletých cyklech.

Slavnosti si udržují regionální charakter a patří k největším a nejvíce navštěvovaným událostem tohoto žánru u nás. Na rok 2021 připravuje Kyjov mimořádné oslavy 100. výročí. Letošní ročník proběhne od 15. do 18. srpna.

Díla do dražby vznikou před očima diváků

V programu Made in Slovácko se s tanečními, hudebními i pěveckými čísly představí známé soubory z různých koutů Slovácka. Spolu s nimi budou na podiu tvořit umělci, a výtvarná díla určená k dražbě tak vzniknou přímo před zraky diváků.

Zapojily se známé české umělkyně

Do projektu se zapojila Lenka Jurečková, která už pro Slovácký rok vytvořila rozměrný streetart zdobící průčelí bývalé kyjovské mlékárny, a také Zuzana Osako, ilustrátorka a oděvní návrhářka, která je mimo jiné autorkou kolekce oblečení českých sportovců na Letní olympijské hry 2020 v Tokiu a také ambasadorkou Slováckého roku. 

Spolu s nimi bude na festivalovém pódiu tvořit svá graffiti inspirovaná lidovými motivy a barvami talentovaný zlínský umělec Michal Filák a.k.a. ProroK. 

ČTĚTE TAKÉ: Slovácký rok? Pro folkloristy je to Noc z pátka na nedělu, říká organizátor Pavel Růžička

Brněnští výtvarníci, bratři Dalibor a František Borovcovi, věnovali tři již hotová díla, na která je možno v aukci portálu Aukro.cz přihazovat už od 11. srpna. Toto první kolo aukce poběží do 19. srpna. Po skončení Slováckého roku se pak budou na stejném portálu dražit obrazy zbývajících tří autorů, které vzniknou přímo na pódiu.

Obraz od Dalibora Borovce. V aukci k dispozici pod tímto odkazem.

„Nedokážu vůbec odhadnout jakou částku bychom mohli vydražit, ale věřím, že toto propojení lidi zaujme a budou se chtít zapojit do pomoci druhým. A když se pak na obraz podívají třeba po letech, vzpomenou si na Slovácký rok v Kyjově a na zážitky s ním spojené,“ dodává Danajovič.

Pořad Made in Slovácko budou moci diváci zhlédnout v posledním festivalovém dni, v neděli 18. srpna od 15 hodin v letním kině v Kyjově. Čtyřdenní program slavností završí na stejné scéně v osm hodin společný pořad Bratislavského Sluku a VUS Ondráš z Brna. 

Foto Slovácký rok | Zdroj Slovácký rok

Štítky Slovácký rok, aukce, obrazy, umělci, kyjovská nemocnice, dražba, slavnost, nemocnice, Slovácko, Kyjov, Letní olympijské hry 2021, František Borovec, Česko, Aukro

Slovácký rok daruje nemocnici výtěžek z aukce obrazů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.