Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Horkem trpí také zvířata. Strážníci proto nabádají Brňany, aby pro zvěř vytvářeli pítka

Horké a suché léto je náporem nejen na lidský organismus. Způsoby, jak se ochladit hledají i zvířata. Brněnští strážníci se proto snaží nejen šířit osvětu upozorňující na nebezpečí zavřených zvířat v autě, ale volně žijícím zvířatům i konkrétně pomáhat. Pro ptáky tak zřizují pítka, ježkům zase dávají do mističek vodu. A upozorňují tak veřejnost, že pomoci může každý.

Voda je důležitá i pro divoce žijící zvířata, která přebývají ve městě. Někdy jedinou vláhu dostanou ráno, když spadne rosa, a po zbytek dne jsou odkázána mimo jiné na lidskou pomoc. Typickým zástupcem jsou ježci, které mohou lidé běžně potkat v parcích nebo předzahrádkách domů. 

Do mističky s vodou je dobré umístit větev

Nízkou misku pravidelně doplňovanou čistou vodou je vhodné umístit například do stínu pod keř. Pítko ocení také ptáci. Miska s vodou nepatří jen do blízkosti zeleně, opeřenci ji ocení také na parapetech nebo balkonech. „Vždy je ale dobré do hlubší nádoby položit například větev, po které by v případě potřeby mohl pták z vody vylézt," uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková. Pokud tedy lidé uvidí ve venkovních osvěžovadlech pro zvěř zastrkané klacíky, čištění pítka je spíše na škodu.

Lidé často volají kvůli raněným poštolkám

Strážníci letos odborníkovi do Ptačího centra převáželi například datla, který možná i vlivem horka narazil do okna a nedokázal pokračovat v letu. Každoročně se také hlídky městské policie setkávají s mladými nebo zraněnými poštolkami. Od letošního května vyjížděli k více než dvaceti takovým oznámením. Zhruba v polovině případů bylo nutné dravce šetrně odchytit a převézt k odborníkovi. Například na konci června odvezli strážníci z ulice Drobného dvě mláďata poštolky a o den později převezli ze stejného místa dalšího sourozence vypadlého z hnízda.

Ne vždy je ale nutné volat odchytovou službu nebo rovnou poštolku odvážet specialistům. „Lidé mi často volají, že na zemi sedí mládě poštolky a je nejspíš zraněné. Nechám si od nich poslat na telefon fotku nebo popsat, jak poštolka vypadá, a často jim jen poradím, aby ji posadili někam na vyvýšené místo, třeba na parapet. Rodiče si tam mládě najdou a nakrmí ho, dokud nebude soběstačné,“ vysvětluje odborník Zdeněk Machař z Ptačího centra. Podobně postupují ve spolupráci s ním také strážníci, kteří nachází dravce vypadlé například pod rozpálenými okapy, ve kterých hnízdí.

Brňané nacházejí doma kvůli horku stále exotičtější návštěvníky

Horko může zvířata lákat také do chladu lidských obydlí. Na konci letošního července vlezla mladému páru v Řečkovicích do bytu krajta královská. Z bezpečí přivolal muž odchytovou službu městské policie a ta škrtiče převezla do záchranné stanice.

Loni touto dobou zase strážníky zavolala seniorka z Králova Pole, které domů vlétli netopýři. Přivolaná hlídka se nestačila divit, do bytu si totiž cestu našlo víc než 160 zvířat. Odchytit je strážníci museli spolu s pracovnicí záchranné stanice v Jinačovicích. Netopýři se pravděpodobně do bytu schovali před letní výhní a dovnitř nalétli večer otevřeným oknem.

V podobných případech odborníci radí zkusit netopýra jemně chytit například do utěrky a vypustit ven. Pokud by lidé potřebovali s odchytem pomoci, můžou se obrátit na tísňovou linku městské policie 156 nebo na nonstop linku záchranné stanice 702 137 837

Sova, užovka, poník, želva nebo nutrie

Od začátku letošního května už strážníci odchytávali kromě psů a koček poštolky a exotické ptáky ale také například zraněného zajíce, ochočeného králíka, nutrii na dětském hřišti, poníka, kachnu s káčaty na zahradě domu, poraněnou sovu pálenou, užovku červenou, želvu v Brněnské přehradě nebo poníka v Zamilovaném hájku.

Foto MP Brno | Zdroj MP Brno

Štítky zvířata, pití, pítka, voda, žízeň, horko, strážníci, ptáci, Brno, poník, obecní policie, Ptačí centrum, léto

Horkem trpí také zvířata. Strážníci proto nabádají Brňany, aby pro zvěř vytvářeli pítka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.