Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oblíbený nafukovací Měsíc uvidí lidé v Brně na Noc padajících hvězd. Pokud bude přát počasí

Během jediného víkendu se stal hitem. Nyní bude nafukovací Měsíc brněnské hvězdárny a planetária opět vystaven venku, tentokrát s nádherným výhledem na Brno. Na Noc padajících hvězd z pondělí 12. na úterý 13. srpna ho totiž brněnská hvězdárna vystaví na koupališti na Kraví hoře. Jak ovšem podotýká ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek, je tu jedna důležitá podmínka - musí tomu přát počasí.

Sledování úplňku, nafukovacího Měsíce a padajících hvězd z vodní hladiny 

Lunární balon je totiž velmi citlivý na vlhko a větrno. Když moc prší anebo moc fouká, není možné ho ukázat. Pokud však bude počasí přát, brněnská hvězdárna ho nechá nafouknout a vystavit na Noci padajících hvězd v areálu koupaliště na Kraví hoře z pondělí 12. srpna do úterý 13. srpna.

Návštěvníci si tak unikátní výhled na noční Brno, nafukovací Měsíc a v neposlední řadě i padající perseidy budou moci užít z vodní hladiny, protože koupaliště zůstane návštěvníkům otevřené. Vstupné bude přitom symbolických 10 korun. Koupaliště bude otevřeno do 6 do rána. Ale pozor! Rána bývají chladná, proto je třeba spacáku a karimatky.

Přes čtyři hodiny padajících hvězd

Noc ze 12. na 13. srpen bude výjimečná nejen oblíbenou maketou Měsíce, ale i samotným děním na obloze. Výjimečná Noc padajících hvězd začne v pondělí po 22. hodině a skončí po druhé hodině ranní.

„Padající hvězdy" samozřejmě ve skutečnosti žádnými hvězdami nejsou. Jde o meteory, které s hvězdami nic společného nemají. Planeta Země na cestě kolem Slunce každý rok mezi 10. a 14. srpnem vletí do proudu drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle.

Některá tato tělíska se strefí přímo do Země a při průletu její atmosférou se rychle ohřejí natolik, až se vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor.

V případě proudu prachových částic z komety Swift-Tuttle se nám zdá, že „padající hvězdy“ vylétají jakoby ze souhvězdí Persea a právě proto se jim říká Perseidy. První záznamy o jejich průletech pochází z Číny z roku 36 našeho letopočtu. Čínští, japonští i korejští hvězdáři je sledovali několik dalších století. Také v našich zemích se srpen zapsal jako měsíc „hojnosti padajících hvězd“.
Perseidy přitom půjde za příznivého počasí sledovat odkudkoliv, kde je dobrý výhled na oblohu.

Špilas po půlnoci zhasne

Aby byl zážitek z padajících hvězd co nejautentičtější, brněnská hvězdárna domluvila s Technickými sítěmi Brno zhasnutí Špilberku. „Čekání na hvězdy zpestří prolétající umělé družice, nejnápadnější letní souhvězdí a planety Jupiter a Saturn. A aby toho nebylo málo, za příznivého počasí nafoukneme i náš obří model Měsíce, který před nedávnem vzbudil takový zájem veřejnosti. Musím ale zdůraznit, že k nafouknutí Měsíce musí být pěkné počasí," prohlásil ředitel Hvězdárny a planetária Brno a velitel stroje na zázraky Jiří Dušek.

Potisk nafukovacího Měsíce je tak dokonalý, že připomíná reálný satelit

Podklady pro nafukovací Měsíc vytvořila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 mapuje našeho vesmírného souseda s rozlišením 100 metrů, včetně záběrů vybraných oblastí s detaily 50 cm malými. Potisk je tak dokonalý, že z větší vzdálenosti připomíná reálný satelit. Ostatně, kdybyste globus chtěli vidět stejně malý, jako Měsíc na pozemské obloze, museli byste se od něj vzdálit na více než 1 kilometr.

Model vyrobila brněnská firma Reklamy Kubíček, jejíž odnož má na svědomí krásné horkovzdušné balony plující – nejen – naší oblohou. 

K sešití Měsíce bylo zapotřebí dva kilometry nití

Na potisk se spotřebovalo 3150 mililitrů barvy, speciální plátno. Včetně žebrování má plochu 490 metrů čtverečních a k sešití byly potřeba 2 kilometry nití. Jeho velikost je srovnatelná s rodinným domem, váží ale jen 150 kilogramů a když bychom jeho útroby chtěli naplnit pivem, potřebovali bychom na to rovných deset tisíc sudů. Tedy milion piv. Zručný výčepní by je točil bez přestávky čtvrt roku.

Foto Martin Landa

Štítky nafukvoací měsíc, Kraví hora, hvězdárna, Brno, noc padajících hvězd, Perseidy, koupaliště kraví hora, hvězda, Měsíc, koupaliště, Země, Hvězdárna a planetárium Brno, Čína

Oblíbený nafukovací Měsíc uvidí lidé v Brně na Noc padajících hvězd. Pokud bude přát počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.