Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Hasiči se po dlouhých 55 hodinách dostali k muži zavalenému ve studni. Lékař jen konstatoval smrt

Přes stovka lidí se zapojila do záchrany mladého muže, kterého v sobotu zavalila studna ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku. Extrémně náročný zásah trval dlouhých 57 hodin. Na jeho konci čekal hasiče nález těla už bohužel bez známek života.

Šestadvacetiletého muže zavalily sutiny studny krátce po sobotním poledni. Podle policistů šel mladík studnu vyčistit, po odčerpání vody ho zavalila hornina.  Přivolaní hasiči začali okamžitě stavět výdřevu studny, aby nedošlo k dalšímu zborcení.

Po několikahodinové práci na zabezpečení stavby přišel na řadu sací bagr. Speciální stroj celou noc odsával suť. Velké kameny, které bagr nebyl schopen nasát museli hasiči dopravit na povrch z hloubky několika metrů pomocí kladkostroje. Každý uvolněný metr prostoru se pak musel stabilizovat výdřevou. Uvnitř studny o průměru 150 cm vznikla dřevěná konstrukce, která zmenšila prostor na rozměry přibližně 90x90 cm.

V neděli se hasiči dostali do hloubky přes osm metrů pod povrchem. Statika studny byla však natolik narušená, že museli nad ránem přerušit všechny práce. Na místo povolali statika a Báňskou záchrannou službu.

Báňská záchranná služba začala ihned vylepšovat konstrukci uvnitř studny. Hasiči pak začali s odklízením zbývajících sutin na dně tak, aby se dostali do hloubky deseti metrů, kde by měl být muž pod sutinami zavalen.

Práce pokračovaly až do pondělního podvečera. To se hasičům podařilo dostat do hloubky deseti metrů, kde našli tělo mladíka  a následně ho vyprostili ze studny ven. Lékař u něj mohl bohužel už jen konstatovat smrt.  

Než se zavaleného mladíka podařilo vyprostit, trval zásah téměř 55 hodin a to bez přestávky. Hasiči se střídali tak, aby vyprošťování nemuselo být přerušeno. Dobrovolní hasiči kromě jiných činností zajistili týlový prostor, kde si mohli zasahující odpočinout a občerstvit se.

„Zásah ve Velkých Pavlovicích byl opravdu výjimečný a to nejen v jihomoravském, ale zřejmě i v celorepublikovém měřítku. Prokázala se u něj mimo jiné schopnost rychle aktivovat potřebné složky napříč republikou," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

„Touto cestou bychom proto chtěli poděkovat všem, kteří se do akce zapojili, zvláště pak kolegům ze Záchranného útvaru HZS ČR a především záchranářům z Báňské záchranné služby Kladno-Libušín a Moravských naftových dolů Hodonín, kteří se zapojili do náročných prací uvnitř studny a kromě enormního nasazení přispěli i svými znalostmi z práce v podzemí," uzavřel mluvčí.

Foto HZS JMK

Štítky Velké Pavlovice, studna, záchrana, muž, úmrtí, suť, okres Břeclav, Jaroslav Mikoška, Báňská záchranná služba, Česko

VIDEO: Hasiči se po dlouhých 55 hodinách dostali k muži zavalenému ve studni. Lékař jen konstatoval smrt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.