Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brňané mohou nově vyhazovat použitý kuchyňský olej do klasické popelnice

Zbyl vám doma po vaření kuchyňský olej? Rozhodně ho nevylévejte do záchodu. Brňané mohou totiž nově použitý olej či jedlý tuk vyhodit v uzavřené nádobě do klasické černé popelnice. Díky nové technologii z něj totiž v městské spalovně SAKO Brno vyrobí teplo a energii.

Lidé se mohou oleje zbavit také v desítkách městských sběrných dvorů. V Brně je však specifikem, že kromě 37 sběrných středisek mohou občané použité oleje vhodit i do běžné černé popelnice. Z toho se totiž v brněnském zařízení na energetické využívání odpadu SAKO vyrábí teplo a elektřina a zároveň se šetří primární zdroje jako je ropa, zemní plyn nebo uhlí.

„V konečném důsledku se tak z odpadních olejů stává palivo stejně jako při jejich recyklaci jakoukoliv jinou technologií," upřesnil mluvčí společnosti SAKO Martin Drozd.

Olej vylitý do záchodu působí problémy v čističkách

Před vylíváním použitého oleje do záchodu či dřezu varuje předseda představenstva SAKO Filip Leder. „Lidé olej často vylévají do dřezu či do záchodu. Především v panelových domech se pak může stát, že kvůli ucpanému potrubí začne odpadní voda vytékat v níže položených bytech," uvedl Leder.

Oleje mohou navíc poškodit kanalizační infrastrukturu a problémy způsobují i v čistírnách odpadních vod. Podle Ledera je ideálním způsobem recyklace oleje slití do plastové lahve a vyhození do sběrného dvora či popelnice.

Foto MMB

Štítky kuchyňský olej, použití, třídění, popelnice, Brno, toaleta, SAKO Brno, SAKO, Filip Leder

Brňané mohou nově vyhazovat použitý kuchyňský olej do klasické popelnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.