Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brňané cirkusy v Brně nechtějí. V anketě hlasovalo téměř dva tisíce lidí, cirkusy ji považují za diskriminační

V průběhu června mohli obyvatelé Brna hlasovat, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s pronájmem městských pozemků cirkusům s divokými druhy zvířat. Ankety se zúčastnily téměř dva tisíce obyvatel. Více než 1500 z nich s pronájmem nesouhlasí. Vedení města na základě výsledků odeslalo jednotlivým městským částem dopis, ve kterém doporučují pozemky nepronajímat. To se nelíbí cirkusům, které anketu považují za nicneříkající a diskriminační. V Brně budou mít ale konečné slovo jednotlivé městské části, které se doporučení držet buďto mohou, nebo nikoliv.

Od 1. do 30. června mohli Brňané hlasovat v anketě vyhlášené vedením města Brna, zda souhlasí, či nesouhlasí s pronájmem městských pozemků cirkusům s divokými druhy zvířat. Občané starší 15 let s trvalým bydlištěm v Brně mohli hlasovat prostřednictvím účtu Brno iD nebo osobně na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena a brněnského Turistického informačního centra.

V anketě, která byla ukončena k poslednímu červnu, se vyjádřilo celkem 1919 lidí, z toho 79 %, tedy 1517 občanů, s pronájmem nesouhlasilo. V každé městské části se více občanů vyjádřilo nesouhlasně. Nejvíce lidí hlasovalo v městské části Brno-střed, kde s pronájmem souhlasilo 78 lidí a opačně se jich vyjádřilo 287, přičemž v této městské části bydlí bezmála 90 tisíc lidí. Jedinou částí, ve které nehlasoval ani jeden člověk, je Ořešín. „Do ankety jsem se zapojila z toho důvodu, že cirkusy podporuji. Nemyslím si, že by měly být takto omezovány, nedělají podle mě nic špatného,“ řekla jedna z hlasujících z městské části Brno-střed, která si nepřála být jmenována.

Vedení města rozeslalo doporučující dopis. Podle cirkusů jde ale pouze o drahé a nedůstojné divadlo

Město na základě výsledků ankety rozeslalo 23. července jednotlivým městským částem dopis, ve kterém jejich vedení doporučuje městské pozemky cirkusům nepronajímat. „V návaznosti na výše uvedené výsledky ankety, Vám doporučuji zvážit možnost nepronajímat městské pozemky svěřené Vaší městské části cirkusům s divokými druhy zvířat. Děkuji za vstřícnost a respektování názoru občanů města Brna,“ píše v dopise druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Podle ředitele cirkusu Humberto Hynka Navrátila je tento dopis ale pouhým gestem. „Brno nakonec po celém tom nedůstojném a docela drahém divadle rozešle jen bezzubý doporučující dopis starostům městských částí. Je to takový plivanec nám do obličeje. Bez argumentů,“ řekl.

Lidé se mohou sami rozhodnout, zda do cirkusu půjdou. Nemůžeme jim diktovat co dělat a co ne, říká ředitel cirkusu

S ním souhlasí také ředitel cirkusu Jo-Joo Patrik Joo. Ten si nemyslí, že by na doporučení jednotlivé městské části přistoupily. Cirkusy jsou dle jeho slov navštěvovány tisíci lidmi ročně. „Pokud je někdo proti cirkusu, tak ho navštívit nemusí. Nemůže ale diktovat ostatním co můžou a co ne. Máme přeci demokracii,“ odpověděl.

V souvislosti s tím Cirkus Bob Navarro King navíc uvedl, že starostové mají dostatek rozumu na to, aby sami posoudili, jakému z cirkusů pozemek pronajmou a jakému ne. „Výsledkem ankety je jen jakýsi nic neřešící dopis, jako by si do nás museli zástupci města veřejně kopnout, aby zavřeli ústa militantním pseudo-ochranářům,“ doplnili.

České cirkusy se spojily dohromady a vytvořily iniciativu Cirkusy společně. Ta má mimo jiné ukázat to, že se zvířata mají dobře a je s nimi zacházeno podle zákona

Několik českých cirkusů založilo v roce 2018 iniciativu Cirkusy společně, skrze kterou se snaží šířit osvětu o tom, jak jejich cirkusy fungují. „Před časem jsme spustili dlouhodobý projekt #nicneskryvame. V rámci něj pořádáme komentované prohlídky cirkusového zázemí, veřejné tréninky a diskuze se skutečnými odborníky – specializovanými veterinárními lékaři, etology a podobně,“ uvedli na svém facebookovém profilu.

Tato iniciativa také na začátku června zveřejnila na Facebooku otevřený dopis náměstkovi Koláčnému, ve kterém reaguje na příspěvek České pirátské strany o vyhlášení ankety. Mimo jiné se zde vyjádřili k, podle nich, manipulativně a propagandisticky použitým pojmům jako jsou „divoká zvířata“, „drezura“ či „stereotypní chování zvířat“. Koláčnému v otevřeném dopise také popsali, proč nesouhlasí s tím, aby byla anketa považována za relevantní. „Pokud byste chtěli v Brně využít demokratických prostředků, nikdo vám nebrání ve vypsání referenda. Jeho případný výsledek budeme plně respektovat. V případě neopodstatněné restrikce se budeme bránit soudní cestou podobně, jako v případě Znojma. Diskriminace do 21. století nepatří,“ stojí v textu podepsaném Cirkusem Humberto, Národním cirkusem Originál Berousek, Prvním českým národním církusem Jo-Joo, Cirkusem Sultán a cirkusy King a Bernes.

Náměstek primátorky před ukončením ankety řekl, že názor veřejnosti bude respektovat ať už výsledky budou jakékoliv

Náměstek primátorky Koláčný jim ve facebookovém komentáři sdělil, že hodlá respektovat názor veřejnosti. „K tématu nepřistupuji předpojatě, naopak, v zájmu nestrannosti nemám problém deklarovat, že pokud veřejnost v anketě ukáže, že o pronájem městských pozemků cirkusům stojí, budu tento postoj veřejnosti respektovat.“ Iniciativě také nabídl účast na jednání Zastupitelstva města Brna, kde by se k celé věci mohli vyjádřit.

Ve 21. století by měly být divoké druhy zvířat chovány výhradně za účelem ochrany, říká kampaň Cirkusy bez zvířat

S tím, aby byly městské pozemky cirkusům pronajímány, nesouhlasí kromě půl druhého tisíce Brňanů ani organizace Svoboda zvířat. Ta dlouhodobě vede kampaň s názvem Cirkusy bez zvířat. Nepronajímání pozemků je podle koordinátorky kampaně Lucie Hemrové jednou z cest, jak lze cirkusy se zvířaty regulovat. Přestože s nepronajímáním na obecné rovině souhlasí, nejde podle ní o samospásné řešení. „Z našeho pohledu jde o nesystémové řešení, které problém řeší pouze v místě a navíc částečně. Město nemůže nakázat majitelům soukromých pozemků, aby je nepronajímali cirkusům se zvířaty. Cirkusy se tak mohou přesunout právě k nim,“ vysvětlila.

Podle Hemrové je nepronajímání pozemků ale aktuálně jediným plošným nástrojem, který může cirkusy nějak omezit. „Je potřeba z co nejvíce stran a co nejvíce hlasitě opakovat, že využívání divokých druhů zvířat pro zábavu prostě není v pořádku, a že to společnost, v tomto případě část společnosti, neschvaluje. Jedině tak se postupně něco změní,“ řekla. „Ve 21. století by divoké druhy zvířat měly být chovány výhradně za účelem ochrany, ne pro drezuru, chvilkové pobavení publika nebo zisk úzké skupiny lidí.“ Využívání divokých druhů zvířat může mít podle organizace také negativní dopad na dětské návštěvníky, kteří si z návštěvy odnesou pokřivenou představu, jak se chovat ke zvířatům a co znamená mít je rád a respektovat je.

Organizace Svoboda zvířat považuje nepronajímání pozemků za nesystémové řešení. Je potřeba změnit zákon na ochranu zvířat

Aby se skutečně zabránílo zneužívání divokých druhů zvířat v cirkusech, je podle organizace třeba prosadit systémovou změnu do Zákona na ochranu zvířat proti týrání, který právě čeká na projednání v Poslanecké sněmovně. „Obecně jde o celosvětový trend a jen v Evropě se divoké druhy zvířat nesmí využívat v 15 státech – například v Rakousku, Belgii, Estonsku nebo Norsku. V dalších zemích se zákony právě projednávají. Otázkou tedy už není zda, ale kdy se využívání divokých druhů zvířat úplně zastaví i v České republice.“

S tím nesouhlasí sdružení Cirkusy společně, které má za to, že je téma chovu zvířat i moderní drezury v Česku řešeno na vládní i mezinárodní úrovni. „Existuje expertní skupina při Ministerstvu zemědělství i platná legislativa, která drezuru v cirkusech upravuje,“ oponuje Hynek Navrátil. S tím souhlasí i zastupitel Brna David Pokorný. „Pokud by docházelo k týrání zvířat, tak musí věc řešit Krajská veterinární správa. Ke kontrole z jejich strany dochází pravidelně, ale žádné výrazné nedostatky ohrožující zdraví zvířat neshledali. Česká republika má v této oblasti přísnou legislativu, kterou nelze obejít. Cirkusy také oficiálně podpořila Komora veterinárních lékařů ČR. Není možné házet všechny cirkusy do jednoho pytle.“

Podobná anketa byla vyhlášena ve Znojmě. Tam po aférách s týráním zvířat v cirkusech zavedli závaznou vyhlášku

Brno se s anketou nechalo inspirovat Znojmem, kde proběhla v únoru letošního roku a 70 % hlasujících vyslovilo souhlas se zákazem pronajímání městských prostorů cirkusům.  „S ohledem na aféry, které v minulém roce v souvislosti s týráním zvířat v cirkusech vyšly najevo a v souvislosti se sílící kritikou směrem k drezuře zvířat v cirkusech, se vedení města rozhodlo nepronajímat žádné městské prostory, o které cirkusy žádají,“ uvedla tisková mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. V případě Znojma se jedná především o plochu ZŠ JUDr. Mareše.  

Z třiatřicetitisícového města v anketě hlasovalo 306 lidí. Starosta Znojma tento zákaz vydaný formou vyhlášky zpětně hodnotí jako dobrý krok. „Myslím, že většina občanů toto rozhodnutí přivítala. Ve Znojmě probíhá mnoho různých akcí, takže občané mají dostatek alternativ k vyžití. Měli jsme tu například i loutkový cirkus,“ doplnil Jan Grois.

Situaci ve Znojmě řeší i zástupci cirkusů. „Znojmo omezilo pronájem diskriminiční vyhláškou, která je protiprávní a my se budeme klidně i soudně domáhat jejího zrušení. Ve Znojmě vládne populistický starosta, který si myslí, že může porušovat naše ústavní práva. My mu dokážeme, že tomu tak není,“ uvedly Cirkusy společně.

Rozhodnout, zda pozemky cirkusům pronajímat, musí jednotlivé městské části samy

Vzhledem k postupu, který Brno zvolilo, zůstane rozhodnutí na jednotlivých městských částech. Ty se doporučením buďto řídit mohou, či ne. Například podle Líšeňského starosty Břetislava Štefana není možné učinit plošný zákaz cirkusů. „Pokud neporušují zákony a netýrají zvířata, nemůžeme jim zakázat činnost, která je živí,“ uvedl.

Starosta městské části Brno-Bohunice se závěrem ankety seznámil členy facebookové skupiny Naše Bohunice, kde cirkusy se zvířaty většině lidí nevadí. „Popravdě lze hodnotit, že názory jsou spíše opačné a cirkusy s drezůrou zvířat diskutujícím nevadí. Mnozí se také vyjádřili tak, že o anketě nevěděli,“ doplnil Antonín Crha. V Bohunicích je pro cirkus k pronájmu jediná plocha, a to ta, kde má být v budoucnu atletická hala v univerzitním kampusu. Ani další starostové z Bystrce a Brna-jih nevidí v pronájmu pozemků problém. I kdyby jednotlivé městské části na doporučující dopis přistoupily, cirkusy se stále mohou obrátit na majitele soukromých pozemků.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cirkus, anketa, Brno, Cirkusy společně, Cirkusy bez zvířat, Svoboda zvířat, zvířata, divoká zvířata, pozemek, Znojmo, Česko, Tomáš Koláčný, Brno-Bohunice, Jiří Mahen, David Pokorný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané cirkusy v Brně nechtějí. V anketě hlasovalo téměř dva tisíce lidí, cirkusy ji považují za diskriminační  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.