Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nafukovací Měsíc na Kraváku se během víkendu stal hitem. V Brně se objeví znovu

Minulý týden uplynulo přesně 50 let od "malého kroku pro člověku a velkému skoku pro lidstvo". Člověk poprvé stanul na Měsíci a brněnská hvězdárna připravila k tomuto kulatému výročí speciální víkendový program. Hlavní atrakcí se stala nafukovací maketa Měsíce umístěná na Kraví hoře, která se ihned stala hitem sociálních sítí. Podle ředitele brněnské hvězdárny Jiřího Duška se nafukovací Měsíc objeví v budoucnu v Brně i na dalších místech. Informace o termínech a místech však drží pod pokličkou.

Nafukovací Měsíc byl na Kraví hoře k vidění od pátku 19. do neděle 21. července. Model o průměru 10 metrů byl v noci  hezky nasvícen, čímž vytvářel krásnou scenérii a byl proto vyhledávanou atrakcí pro mnoho Brňanů.

Dokonalá maketa Měsíce

Podklady pro vytvoření věrohodné makety Měsíce zhotovila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 mapuje našeho vesmírného souseda s rozlišením 100 metrů, včetně záběrů vybraných oblastí s detaily, které jsou malé pouze 50 centimetrů. 

„Textura je složena z milionů snímků a potisk je tak dokonalý, že z větší vzdálenosti připomíná reálný satelit,“ řekl Drbně Michal Okleštěk z uskupení Visualove, které tvoří audiovizuální instalace. Až ze vzdálenosti jednoho kilometru vypadá jako Měsíc na obloze.

Do Brna se vrátí. Kdy? To je zatím tajemstvím

„Kromě toho, že je nafukovací globus skvělým propagačním materiálem, poslouží také jako největší učební pomůcka na světě,“ prohlásil ředitel hvězdárny Dušek. Podle něj nebyl nafukovací Měsíc v Brně k vidění naposledy. 

„Máme místo i termín dalšího umístění. Konkrétní informaci si však zatím nechám pro sebe. Místo i čas říkáme zatím pouze při našich pořadech v digitáriu," uzavřel Dušek.

Pochlubte se fotkou Měsíce na Kraváku!

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto Martin Landa

Štítky nafukvoací měsíc, Kraví hora, hvězdárna, Brno, Měsíc, Lunar Reconnaissance Orbiter

Nafukovací Měsíc na Kraváku se během víkendu stal hitem. V Brně se objeví znovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.