Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli horkému počasí umístilo Brno-střed na Zelný trh mlžítko. Do ulic opět vyjedou i kropicí vozy

Na Zelný trh dnes městská část Brno střed umístila nové mlžítko. To by mělo pomoci lépe snášet horké počasí pro procházející i prodejce. Kromě toho budou městem od zítřka projíždět i kropicí vozy.

Kvůli horkému počasí, které se v posledním týdnu opět vrátilo na území jižní Moravy, nainstalovala městská část Brno-střed nové mlžítko na Zelný trh. To by mělo pomoci lépe snášet vysoké teploty návštěvníkům i prodejcům na trhu. „V provozu bude každý všední den minimálně od 10 do 16 hodin,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Kromě toho od zítřka vyjedou do ulic města i kropicí vozy. Ty budou projíždět ulicemi Masarykova, náměstí Svobody, Kobližná, Jánská, Orlí, Dominikánská, Josefská, Minoritská, Zámečnická, Zelný trh a Rašínova. Kropení bude probíhat prozatím ve čtvrtek a v pátek, vždy mezi desátou dopolední a čtvrtou hodinou odpolední. Vozy budou ulicemi projíždět třikrát denně. „Rozšíření o další dny bude záviset na aktuálním počasí,“ dodala Dobešová.

Kropení ulic a veřejných prostranství, na kterých se pohybuje velké množství lidí, je vhodné z několika důvodů. Dochází tak ke zchlazení rozpáleného povrchu ulice a ke zvlhčení a pročištění vzduchu. Takzvané ozónování se provádí kropením pitnou vodou, která po střetu s rozpálenou betonovou plochou vytvoří vodní mlhu. „Projít po pokropené ulici je sice příjemné a má to smysl. Mnohem lepší je ale to, když v ulici rostou stromy. Ty zaprvé město nic nestojí, neplýtvá se pitnou vodou a ve výsledku jsou mnohem efektivnější,“ řekl Brňan Petr Zelinka.

V Brně fungují také pítka s pitnou vodou, která jsou umístěna převážně v centru města

Brňané navíc mohou využít pítka s pitnou vodou, která jsou umístěna jak v historickém centru Brna, tak například i v Lužánkách nebo na Poříčí či Kraví hoře. Tato místa jsou zvláště při vysokých teplotách, které aktuálně dosahují až 33 °C, zdrojem osvěžení a místem pro doplnění pitného režimu. Síť pítek i s jejich konkrétní polohou je dostupná na webových stránkách.

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky mlžítko, Zelný trh, kropicí vozy, Brno-střed, pítko, kropení ulic, vysoké teploty, Zelný trh (Brno), Brno, městská část, pitná voda, Jihomoravský kraj, Orlí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli horkému počasí umístilo Brno-střed na Zelný trh mlžítko. Do ulic opět vyjedou i kropicí vozy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.