Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jako kouzlem vybrali za týden pro rodinu v nouzi dvacet tisíc korun. Iniciativa Ještě jsme tu my chce zůstat v anonymitě

Vznikli před dvěma týdny, během osmi dní se jim podařilo vybrat jednadvacet tisíc korun pro rodinu paní Jolany. Iniciativa Ještě jsme tu my chce cestou kolektivní solidarity pomáhat lidem, kteří se bez vlastního zavinění ocitnou v těžké životní situaci. „Peníze na účtu začaly přibývat téměř okamžitě. Každý, kdo přispěl, je vlastně součástí iniciativy,“ říká její mluvčí. Pro zachování anonymity si přál být uveden pod pseudonymem Kamil Hrabal.

Jak vznikla myšlenka založit iniciativu Ještě jsme tu my?

Přestože existujeme teprve přibližně dva týdny, poměrně dlouho jsme o tom mluvili. Sociální systém neumí reagovat na případy, kdy udělá chybu jinak slušný člověk, případně sám příslušný úřad. Často se jedná o opravdu malé částky, které mohou zásadně rozhodnout o osudech rodin. Když padesát lidí daruje čtyři stovky, nemusí rodina skončit na ulici. Chtěli jsme zajistit rychlou a efektivní finanční pomoc pro lidi, kteří ve státě nemají zastání.

Jak jste se k paní Jolaně dostali?

Přátelíme se s lidmi, kteří přijdou s potřebnými do styku v rámci svojí práce. Vědí o tom, když někdo propadává záchrannými sítěmi a je to vlastně zbytečné, protože se tomu dá docela snadno předejít. Znají lidi, kteří jsou slušní a žijí spořádaně, není s nimi žádná práce. Jsou pouze chudí a tak pro ně může každý přehmat úřednice znamenat velký problém. Problém s placením bydlení je ale naprosto exemplární příklad, protože to je téma nejpalčivější. Bez bydlení nemůže člověk dostat práci, nemůže vlastně vůbec normálně fungovat.

Nechceme, aby si lidé brali nevýhodné rychlé půjčky, které jsou často naprosto likvidační

Jak stanovujete částku, kterou chcete vybrat?

To vždy konzultujeme s lidmi, kteří případ znají. S nimi konzultujeme výši částky tak, aby to byla jednorázová efektivní pomoc. Příkladem může být rodina paní Jolany, která potřebuje peníze na zaplacení jednoho nájmu a dalších menších výdajů tak, aby zvládli léto, aniž by se museli vystěhovat. Sociálně slabší lidé totiž zpravidla nemají úspory, žijí hraničně. V případě, že jim například zruší příspěvek na bydlení, najednou přijdou o velkou část peněz a musí si půjčit. Což je špatně. Nechceme, aby chodili pro nevýhodné půjčky, které jsou pro ně likvidační. Jde to řešit i jinak – my nabízíme cestu okamžité komunitní solidarity. A samozřejmě vždy se souhlasem toho člověka.

Máte jistotu, že jsou vybrané peníze opravdu použity na zaplacení toho, na co byly vybrány?

My bohužel nemáme takovou kapacitu, abychom mohli něco takového kontrolovat. Mluvíme s lidmi, kteří se s rodinou osobně znají, pracují s nimi a podobně. Společně o případu diskutujeme. Po celou dobu jsme taky sledovali jeho vývoj – to, jak podávali odvolání u Ministerstva práce a sociálních věcí, které označilo jednání Úřadu práce za protiprávní. Zpětně by měli přiznat nějakou částku z dávek. Myslím, že se nám výši částky, kterou jsme chtěli vybrat, podařilo stanovit opravdu dobře. Proto věříme, že bude taky správně využita. Navíc bude aktivní i facebooková stránka, skrze kterou budeme i po odevzdání peněz informovat, jak se rodina paní Jolany má.

Z původních necelých dvaceti tisíc se nám napoprvé podařilo vybrat ještě o dva tisíce korun víc

Co se stane, když se vybere víc peněz, než bylo na začátku stanoveno?

To se stalo hned poprvé. Místo zamýšlených devatenácti a půl tisíce se vybralo ještě o dva víc. Ve chvíli, kdy jsme to zjistili, tak jsme dali skrze sítě vědět, že je cílová částka vybrána. Rodina paní Jolany dostane všechny vybrané peníze. Z příběhu rodiny je patrné, že se jim hodí každá tisícovka, čili peníze najdou užitečné uplatnění v napjatém rodinném rozpočtu.

A v opačném případě? Co když se částku vybrat nepodaří?

Pokud by se vybralo třeba deset tisíc, tak by rodina dostala deset tisíc. Zkrátka bychom jim dali to, co se podařilo vybrat. Myslím, že bychom se jako iniciativa snažili sehnat i zbytek, případně se na to složili z vlastních peněz. Nepořádáme totiž sbírky, ale jsme zprostředkovateli solidarity. Naším cílem je reálně pomoct reálným lidem.

Budou moci lidé přispívat i po dosažení cílové částky?

Jelikož budeme stále fungovat přes jeden transparentní účet, tak ano. Když za měsíc narazíme na dalšího člověka, kterému budeme chtít pomoct, půjde to pořád přes stejné číslo účtu. Možná to bude fungovat i tak, že stanovíme specifický symbol pro konkrétní osobu.

Tím pádem budete chtít pomáhat více lidem zároveň?

To všechno teprve uvidíme. V souvislosti s posíláním peněz na účet by to možné bylo. Momentálně ale ještě řešíme paní Jolanu, které budeme peníze teprve předávat během příštího týdne.

Nikdo nikomu za nic neplatí, nevystupujeme jako neziskovka. Chceme zůstat v anonymitě

Kolik čítá iniciativa lidí?

Vymýšleli jsme to v osmi lidech, postupně nám pak nezištně pomáhali i další.

A kvůli čemu chcete zůstat anonymní?

Anonymita má ukázat, že nám nejde o zásluhy nebo sebeprezentaci. Navenek nevystupujeme jako nějaká organizace nebo neziskovka. Když potřebujeme zkonzultovat něco právního, tak se spojíme s právníkem, kterého do toho zasvětíme a on je ochotný nám pomoci. Pak máme známého grafika, kterému jsme řekli, co děláme, a on nám vytvořil grafiku. Nikdo nikomu za nic neplatí, jde čistě o zprostředkování pomoci od stovek dárců směrem k potřebným, o jejichž situaci by jinak nebylo slyšet.

Jediné jméno, které je známé, je tedy Vojtěch Kaláb, majitel transparentního účtu?

Ano. On je člověk, který právně figuruje jako zprostředkovatel daru. Peníze pouze vybere a předá. Vystupujeme tedy jako zprostředkovatelé. Na Facebooku publikujeme apel na občanskou solidaritu a personálně a technicky zajišťujeme sběr finančních prostředků a jejich převod od dárce k příjemci. Proto neděláme sbírku, kterou může pořádat pouze právnická osoba.

Peníze na účtu začaly přibývat téměř okamžitě. Každý, kdo přispěl, je vlastně součástí iniciativy

Kolik máte momentálně fanoušků na Facebooku?

Momentálně přibližně tři sta. Stačilo vytvořit stránku, na kterou jsme sdíleli příběh paní Jolany a odkaz na transparentní účet, rozeslat to mezi pár přátel a okamžitě na účtu začaly přibývat peníze.

Chcete se do budoucna soustředit převážně na případy lidí, jejichž příjmy nestačí na zaplacení nájmu?

My se teď snažíme nadefinovat, jak případy vybírat. Nemáme kapacitu na to, aby nám mohli psát lidé zvenčí, nebo aby někdo z nás seděl v kanceláři a případy vybíral. Proto musíme jít takovou cestou, kdy se s potřebnými zná někdo z naší iniciativy, případně existuje osobní kontakt s někým, koho zná někdo z nás. Není to ale omezeno případy, kdy lidé mají problém s bydlením. Dokážu si představit, že se budeme věnovat i případům, kdy půjde o něco jiného.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky iniciativa, ještě jsme tu my, rozhovor, MPSV, dar, transparentní účet, Jolana, peníze, rodina, bydlení, Facebook, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jako kouzlem vybrali za týden pro rodinu v nouzi dvacet tisíc korun. Iniciativa Ještě jsme tu my chce zůstat v anonymitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.