Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Padesát let od přistání na Měsíci v Brně připomene desetimetrový nafukovací měsíc

Hvězdárna a planetárium Brno zve na oslavu jedné z největších technologických událostí v dějinách lidstva. V sobotu to bude přesně 50 let od přistání Apolla 11 na Měsíci, na Kraví hoře můžou zájemci přistání na Měsíci znovu prožít. Součástí třídenního programu bude i nafukovací globus Měsíce, který poslouží jako fotospot.

V úterý 16. července to bylo 50 let od startu Apolla 11. V sobotu toto výročí připadne na jeho přistání na měsíci a o den později na první lidské kroky po povrchu Měsíce. 21. července 1969 vtiskl Neil Armstrong legendární první stopu své boty do měsíčního povrchu. „Podle našeho názoru se jedná o největší technologickou událost v dějinách lidstva, nebo rozhodně alespoň 20. století,“ řekl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Kosmonauti tehdy na Měsíci strávili přibližně dvě hodiny a zpět na Zemi se vrátili 24. července 1969.

Návštěvníci budou cestovat časem díky záznamu původního přenosu z Měsíce z roku 1969

Ke kulatému výročí se vedení brněnské hvězdárny rozhodlo uspořádat takzvanou Měsíční noc na Kraví hoře, která potrvá od pátku do neděle, každý den se stejným programem. Kromě 3D projekcí v digitáriu se mohou návštěvníci těšit i na letní kino před budovou hvězdárny, kdy bude promítán film First Man pojednávající o Neilu Armstrongovi. Zajímavostí je, že film je delší než samotná doba, kterou kosmonauti strávili na Měsíci. Mimo to bude promítán také televizní přenos přistání Apolla 11. „Pustíme přesně ten záznam, který byl vidět v televizích po celém světě. Tehdy ho sledoval v průměru každý pátý člověk,“ vysvětlil Dušek. Tento záznam, který před padesáti lety sledovalo víc než půl miliardy diváků, trvá celkem tři a půl hodiny a bude promítán u slunečních hodin v areálu planetária.

Dotkněte se Měsíce – brněnská hvězdárna připravila unikátní nafukovací globus

Hlavní atrakcí má být nafukovací globus Měsíce, který bude umístěn v parku Kraví hory u biotopového jezírka. Lidé jej budou moct vidět a případně se u něj i vyfotit od pátečních ranních hodin do nedělního dopoledne. Model o průměru 10 metrů bude v noci nasvícen. Už teď je o fotku vedle něj mezi veřejností velký zájem. „Těším se, až se s ním vyfotím. Fotky planetária, kdy je Měsíc na Špilberku a stojí u něj kosmonaut, vypadají opravdu nádherně,“ řekla Klára Hrušková.

Podklady pro jeho vytvoření zhotovila sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, která od roku 2009 mapuje našeho vesmírného souseda s rozlišením 100 metrů, včetně záběrů vybraných oblastí s detaily, které jsou malé pouze 50 centimetrů. „Textura je složena z milionů snímků a potisk je tak dokonalý, že z větší vzdálenosti připomíná reálný satelit,“ řekl Michal Okleštěk z uskupení Visualove, které tvoří audiovizuální instalace. Až ze vzdálenosti jednoho kilometru vypadá jako Měsíc na obloze.

Maketa Měsíce by měla být po skončení Měsíční noci na Kraví hoře k vidění i na jiných místech v Brně. „Kromě toho, že je nafukovací globus skvělým propagačním materiálem, poslouží také jako největší učební pomůcka na světě,“ dodal Dušek.

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky výročí, přistání na Měsíci, Apollo 11, Měsíc, Hvězdárna a planetárium Brno, Jiří Dušek, nafukovací měsíc, First Man, přistání, Brno, Kraví hora, hvězdárna, Neil Armstrong, Země, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesát let od přistání na Měsíci v Brně připomene desetimetrový nafukovací měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.