Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ceny bytů v Brně dál rostou. V novostavbě dáte za metr čtvereční 80 tisíc

Zájem o byty v Brně roste navzdory zvyšující se ceně. Cena za čtvereční metr v brněnských novostavbách přesáhla 80.000 korun za čtvereční metr, přesto se za prvních šest měsíců v Brně prodalo dvakrát víc bytů než za první polovinu roku 2018. Informovala o tom společnost Trikaya, která ceny bydlení v Brně dlouhodobě sleduje.

„Během prvního pololetí se v Brně prodalo 459 bytů, což je dvakrát více než za prvních šest měsíců roku 2018. Největší zájem je stabilně o menší byty. V uplynulém čtvrtletí byl každý třetí prodaný byt v Brně jednopokojový," uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

80 tisíc za metr čtvereční

Ceny bytů v novostavbách v Brně dál rostou, meziročně se zvedly téměř o 13 procent. V průměru lidé za platí za čtvereční metr 80.583 korun. Průměrný jednopokojový byt přijde na 3,1 milionu korun, dvoupokojový přibližně na 4,4 milionu a třípokojový byt v novostavbě stojí v průměru 6,4 milionu korun.

Zdražování nezastavila ani nabídka bytů v nových domech sídlištního typu, které se na trhu objevily. Důvodem jsou rostoucí ceny pozemků i stavebních prací, ale také zastaralý územní plán města Brna a složitá byrokracie povolování staveb.

Očekává se další růst cen

„V příštích měsících očekáváme stále pozvolný růst cen nových bytů i zdražování pronájmů. Pokles ceny bude spíše ojedinělý, a to v případech, kdy se prodávajícím nebude dařit konkrétní nemovitost prodat," doplnil František Šudřich, obchodní ředitel společnosti Trikaya.

Situaci zklidní územní plán

Situaci na brněnském realitním trhu by mohl zlepšit nový území plán, jehož návrh připravuje Kancelář architekta města Brna, a který by měl začít platit do konce roku 2022.

Ještě před schválením nového územního plánu mají pomoci menší úpravy stávajícího územního plánu. „Začátkem července jsme odevzdali návrh, který zahrnuje menší změny, jako jsou proměny zahrad na plochy pro stavbu rodinných domů, ale také větší změny, které umožní přeměnit nevyužívané průmyslové areály na obytné čtvrti. Týká se to třeba areálů ve Slatině, Maloměřicích nebo Obřanech," uvedl ředitel kanceláře Michal Sedláček.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, ceny, trh, Brno, Trikaya, územní plán, Michal Sedláček

Ceny bytů v Brně dál rostou. V novostavbě dáte za metr čtvereční 80 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.