Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Balancování tříleté holčičky na parapetu mohlo skončit tragédií. Strážníci však hrozícímu pádu předešli

V horkých letních dnech si lidé kvůli ochlazení často nechávají otevřená okna. S dítětem v bytě se však z vidiny příjemného ochlazení může stát tragédie. O tom, že se dítě v bytě s otevřeným oknem nemá nechávat bez dozoru se přesvědčila i rodina v Zábrdovicích.

Tříleté holčičky na parapetu si poprvé včera po poledni všiml náhodný kolemjdoucí. Holčička se pohybovala v otevřeném okně ve druhém patře zhruba v desetimetrové výšce. Na mužovo volání směrem k bytu ale nikdo nereagoval. Předpokládal tak, že rodiče nejspíš nejsou doma a zavolal linku 156.

Strážníci přijeli na místo ve dvou hlídkách. Viděli „Tříletá dívka si naštěstí začala se strážníky vykládat a poslechla je, když ji přesvědčovali, aby opatrně slezla do pokoje,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.  

Podle matky si dítě otevřelo okno samo

Dva strážníci poté pro jistotu zůstali stát pod oknem, kdyby se holčička vrátila a bylo nutné ji chytit. Druhá hlídka mezitím spěchala po chodbě k bytu a snažila se tam přes dveře spojit s někým dospělým. Strážníkům otevřela sedmačtyřicetiletá matka. Holčička si podle jejích slov otevřela okno sama, zatímco ona spala a starší dcera se sprchovala. „Tragédii se tedy podařilo předejít, z preventivních důvodů jsme však informovali sociální pracovníky, aby situaci v rodině prověřili. Záležitostí se bude zabývat i správní orgán,“ doplňuje Ghanem.

Městská policie i Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje se tak obrací na rodiče s výzvou, aby za přítomnosti malého dítěte v bytě nikdy nenechávali zcela otevřená okna, ale aby používali ventilaci. Ani síť proti hmyzu pádu dítěte nezabrání. „V uplynulých týdnech jsme řešili minimálně dva takové případy. V létě obdobných situací přibývá, protože lidé častěji větrají,“ uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Obdobné případy nejsou ojedinělé. Například loni na začátku prázdnin během několika hodin v průběhu jednoho dne vypadly z okna dvě děti.  Obě holčičky se ale podařilo zachránit.  

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky parapet, otevřené okno, dítě, okno, Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje

Balancování tříleté holčičky na parapetu mohlo skončit tragédií. Strážníci však hrozícímu pádu předešli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.