Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnští senioři už nemusejí být sami. Při Návštěvách POTMĚ s nimi tráví čas nevidomí lidé

Sociální start-up Návštěvy POTMĚ reaguje nejen na znevýhodnění nevidomých na trhu práce, ale také na problematiku stárnoucí populace. Nevidomí se seniory společně tráví čas různými aktivitami od společenských her přes vaření a sport až po výuku cizích jazyků. Služba jako první svého druhu vznikla v Praze a teď se rozšířila i do Brna.

Svoji činnost zahájily Návštěvy POTMĚ počátkem března loňského roku. Díky vlastní iniciativě nevidomých služba odstartovala svoji činnost v Praze. Po roce se rozšířila také do Plzně a Českých Budějovic. Nově ji mohou senioři využít i v Brně. Start-up funguje pod záštitou fondu Českého rozhlasu a zprostředkovává kvalifikované zaměstnání pro nevidomé, kteří pomáhají seniorům v boji se samotou. „Uplatnění na trhu nevidomých je stále komplikované, díky službě se dostanou k plnohodnotným pracovním pozicím a navíc pomohou seniorům tam, kde jim hrozí samota,“ uvedla mluvčí projektu Karolína Žampachová.

Do projektu jsou neustále zapojováni další noví nevidomí a slabozrací lidé, jejichž návštěvu je možné zařídit online přes webové stránky Návštěv POTMĚ. Intervaly návštěv si může každý zájemce naplánovat podle vlastních možností. „Návštěvami poskytujeme podporu rodině i pečujícím. Víme, že je těžké skloubit práci, děti a domácnost s péčí o rodiče či prarodiče. Proto jim podáváme pomocnou ruku,“ řekla vedoucí projektu Gabriela Drastichová.

Během minulého roku navštívili nevidomí lidé téměř pět set seniorů, hrají s nimi hry, čtou nebo chodí na procházky

Senioři mají díky široké nabídce aktivit, které jsou nevidomými poskytovány, možnost vrátit se k vlastním koníčkům a oblíbeným činnostem z mládí. Kromě procházek, povídání a společenských her se mohou senioři také naučit například připravovat sypané čaje, poslouchat hudbu, společně s nevidomým člověkem sportovat, získat povědomí o současné módě nebo se nechat namasírovat. „Od dětství jsem milovala procházky lesem, nikdy jsem se nebála. Stromy pro mě vždy byly a jsou dobíječem energie a možností, jak se zrelaxovat,“ řekla jedna z návštěvnic Monika Belynská, která chodí se seniory na vycházky.

„Služba je cílena na seniory, kteří většinu času tráví o samotě ve svých domovech, odlehčovacích centrech, stacionářích, či domovech pro seniory, kde personál nemá dostatečné kapacity na individuální přístup. Návštěvy POTMĚ chtějí být tam, kde dny začínají splývat a ze života se vytrácí radost.  Během návštěv se mohou senioři s nevidomými věnovat čemukoli, co vrací chuť do života,“ uvedla Drastichová. V roce 2018 se za finanční podpory evropského Operačního programu Zaměstnanost podílelo na projektu šestnáct návštěvníků v celkem šestadvaceti zařízeních, kde pomohli vrátit chuť do života bezmála pěti stům seniorů.

Pro seniory bez rodinných příslušníků a pro ty, kteří žijí v pobytových zařízeních, je služba zcela zdarma. Pokud chce návštěvní službu objednat rodinný pečující pro své rodiče či prarodiče, jsou první tři návštěvy zdarma, další se pak hradí částkou 250 korun za hodinu. „Už dva roky se starám o svoji babičku a ještě jsem o této službě neslyšel. Každopádně se mi nápad velmi líbí, myslím, že je pro staré lidi dobré, aby potkávali i jiné lidi než rodinu a známé,“ řekl Brňan Vladimír Vedra.

Autoři | Foto Pavel Ovsík

Štítky Návštěvy POTMĚ, nevidomí, senioři, aktivity, volný čas, domov důchodců, návštěva, Brno, Praha, projekt, Český rozhlas, Plzeň, České Budějovice, rodina, Vladimír Vedra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští senioři už nemusejí být sami. Při Návštěvách POTMĚ s nimi tráví čas nevidomí lidé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.