Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Neslýchané. Cestu šalinou dnes lidem zpříjemnilo smyčcové kvarteto brněnské Filharmonie

Brněnská Filharmonie dnes měla na programu křest. Slavnostně uvedla do provozu tramvaj, ve které po celé odpoledne hrálo smyčcové kvarteto a zpestřilo tak cestu lidem v centru Brna.

Po tom, co byla ve dvě hodiny odpoledne pokřtěna na Komenského náměstí, vyrazila tramvaj v barvách brněnské Filharmonie na cestu po centru Brna. Od půl třetí do šesti hodin večer ji mohli Brňané potkat na trase Hlavní nádraží – Česká – Malinovského náměstí. „Je to již šest let od toho, co jsme naposledy pokřtili tramvaj. Tato je v pořadí třetí filharmonickou tramvají,“ řekla Kateřina Konečná z brněnské Filharmonie.

Cestujícím v Brně zahrálo kvarteto jak Vivaldiho, tak i Fantoma opery

Po celou dobu cestující doprovázela i čtveřice hudebníků, která na smyčcové nástroje hrála skladby jak z klasického repertoáru, tak i moderní a muzikálové melodie. „Výběrem skladeb jsme chtěli přilákat náhodné publikum, které nemusí mít zkušenost s klasickou hudbou. Zvolili jsme proto například Pachelbela, Händela nebo Vivaldiho,“ vysvětlila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Tramvaj v barvách Filharmonie bude jezdit po trase linky číslo 1

Filharmonická tramvaj dnes vyrazila do města pod štítkem zvláštní jízdy, v následujících dnech už ale bude zařazena do běžného provozu. „Tato tramvaj je dalším příkladem spolupráce mezi Dopravním podnikem a filharmonií,“ uvedl provozní ředitel Dopravního podniku Města Brna Jan Seitl, podle kterého bude tramvaj jezdit převážně na lince číslo 1. „Je to naše nejdelší linka, takže na trase nasbírá i nejvíce cestujících, které bude moci dovézt do sálu brněnské Filharmonie,“ dodal Seitl.

Tramvaj je laděna do barev typických pro brněnská orchestr, tedy do černé, bílé a zlaté. Po stranách pak nese nápis Neslýchané!, který je zároveň sloganem blížící se sezony. „Slogan vyjadřuje jednak to, že jsme vcelku odvážný orchestr, který hraje takovou hudbu, která se neobjevuje moc často, a zadruhé to je kvůli tomu, jak hrajeme. Je to živá hudba, má nalákat posluchače,“ řekla Kučerová. Vizuál tramvaje je inspirován motivem nástěnné malby páva z Besedního domu, kde momentálně orchestr sídlí. Je to také nová vizáž pro 64. koncertní sezonu, která započne 14. srpna.

Odvážná brněnská Filharmonie zahraje ve čtvrtek na Pohodě s Plastic People

Poslední koncert stávající 63. sezony odehraje Filharmonie Brno ve čtvrtek 11. července na festivalu Pohoda na Slovensku. Tam vystoupí spolu s kapelou The Plastic People of The Universe v projektu Co znamená vésti koně. Končící sezona byla pro brněnskou Filharmonii úspěšná. Vzrostla jak průměrná návštěvnost, tak i celkové množství posluchačů a počet vyprodaných koncertů.

 

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Filharmonie Brno, Brno, tramvaj, šalina, orchestr, živá hudba, Kateřina Konečná, Dopravní podnik města Brna, Pohoda, Komenského náměstí (Třebíč), The Plastic People of the Universe, Besední dům, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neslýchané. Cestu šalinou dnes lidem zpříjemnilo smyčcové kvarteto brněnské Filharmonie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.