Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Karin zneužíval trenér, uvědomila si to až v dospělosti. Její příběh přináší projekt Nemlčíme

Ačkoli se může zdát, že v dnešní době už je málo které téma tabu, sexuální násilí zůstává opředené jakýmsi hávem. Nemluví se o něm, lidé se raději takovým věcem vyhýbají. Prolomit tuto bublinu se snaží neziskový projekt Nemlčíme, za kterým stojí Veronika Hlavatá z Jablonce nad Nisou. A to třeba i příběhem, který se stal Karin.

Karin je krásná mladá žena, na první pohled jí nic neschází. Jenže její život nebyl jednoduchý a dlouho nemohla zjistit proč. „Nedařil se mi život, pořád jsem lítala mezi náznaky maniodeprese,“ vypráví Karin, která dokázala o svých zkušenostech z dětství promluvit. Problémy měla i s váhou, která jí neustále lítala nahoru a dolů.

A samozřejmě toužila po klasickém „normálním“ životě a snažila se přijít, jak na to. „Začala jsem meditovat a zjistila, že mi to dělá dobře,“ říká ve videu Karin. Postupně si začínala věřit. A průlom nastal při kineziologii. „Po několika nepříjemných pocitech ze mě vylítlo, že mě taneční trenér zneužíval,“ říká Karin.

Vše do sebe začalo zapadat a Karin si začala vybavovat situace, ve kterých ke zneužívání docházelo. Tehdy ještě byla maličká holčička. „Byl to sex, vždycky sex a ze začátku to byl jen anální sex,“ vybavuje si dnes již dospělá Karin. Ve videu přesně popisuje, kdy a jak ke zneužívání došlo. Podobně jako v hodně případech rodina o tom, že by někdo mohl malé holčičce ubližovat, nevěděla. Karin doufá, že se rodiče o jejím příběhu dozví skrze video.

Nemlčíme
Všechny rozhovory zaznamenané na videích najdete na stránkách projektu Nemlčíme www.nemlcime.cz nebo na jejich facebookovém profilu.

Čas ani tyto zážitky už nikdo nedokáže vrátit. Karin má ale přesto přání, aby se o tématu více mluvilo. Aby se dostalo správnou formou i k dětem a ty věděly, že si k nim dospělí lidé nemohou dovolit vše. 

Projekt Nemlčíme je založen na autentických rozhovorech jak s oběťmi, tak pachateli domácího násilí i odborníky, kteří se této problematice věnují. Rozhovory mají nejen informativní hodnotu, ale také dodávají lidem odvahu promluvit o svých zkušenost, ukázat, že je nutné se o těchto věcech bavit.

„Společně si dodáváme odvahu nemlčet a učíme se o sexuálním násilí mluvit. Je totiž velmi důležité vyvracet mýty, které bývají ve společnosti zakořeněné. Znásilnění se neodehrává jen v temném parku uprostřed noci a nemusí mu předcházet brutální přepadení. Naopak, je často velmi nenápadné a skryté,“ uvádí Veronika Hlavatá, autorka projektu Nemlčíme.

PSALI JSME: Tisíce znásilněných žen a zneužitých mužů, přesto společnost před sexuálním násilím zavírá oči

Někdy jsou vzpomínky na sexuální násilí drsné a až tak nějak syrové. Ale právě proto, že jsou skutečné. Autorům se podařilo natočit již deset osobních příběhů. A v natáčení budou jistě pokračovat. Pro mnoho lidí je to šance, jak vůbec poprvé o svých zkušenostech promluvit. A zároveň upozornit, že k sexuálnímu násilí může dojít kdekoli, například i v rodině. Podle autorů sdílení příběhů pomáhá nejen samotným lidem, kteří příběhy vypráví, ale i dalším, kteří s podobnými zkušenostmi musí žít.

Celý příběh Karin si můžete poslechnout ve videu projektu Nemlčíme.

Autoři

Štítky Nemlčíme, zneužívání, sexuální násilí, videorozhovor, projekt, sexuální útok, Jablonec nad Nisou, rozhovor

VIDEO: Karin zneužíval trenér, uvědomila si to až v dospělosti. Její příběh přináší projekt Nemlčíme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.