Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PRŮZKUM: Češi za svého psa utratí v průměru téměř 16 tisíc za rok

Nejoblíbenějším domácím mazlíčkem v Česku je pes, ve své domácnosti ho má 40 procent Čechů. Ti za něj v průměru utratí 15 794 korun za rok. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit.

Češi mají v lásce psy i kočky

Domácího mazlíčka má ve své domácnosti 64 procent Čechů. Po psovi v oblíbenosti příliš nezaostávají ani kočky, které žijí v 37 procentech českých domácností. Více než desetina (13 procent) respondentů má doma nějakého menšího mazlíčka, jako je králík nebo morče. Podobný podíl dotázaných (11 procent) má doma rybičky.

Koupě psa není levná záležitost. Nemalá část (15 procent) respondentů sice uvedla, že svého psa získala úplně zadarmo, naproti tomu devět procent uvedlo výdaj na jeho pořízení výrazně vyšší než 10 tisíc korun. Průměrná částka, za kterou si Češi svého stávajícího čtyřnohého miláčka pořídili, tak činí 6506 korun.

Dvě procenta pejskařů si na psa musela vzít půjčku

Většina dotázaných si psa pořídila z běžného příjmu (54 procent) nebo ze svých úspor (44 procent). Ovšem zbylá dvě procenta respondentů připustila, že si musela na jeho nákup půjčit od příbuzných nebo finančních institucí. „Půjčka je v případě pořizování si psa málo obvyklá, přesto jsou každoročně v Česku desetitisíce lidí, kteří si na něj půjčí," upozornil generální ředitel Profi Creditu Pavel Klema.

Za krmivo až 10 tisíc ročně

Nejvyšším výdajem pro chovatele je nákup krmiva. Podle průzkumu za něj v posledním roce zaplatili v průměru 9972 korun. Další významnou položkou v rozpočtu českých pejskařů jsou platby za návštěvy veterináře a následný nákup předepsaných léků. Tento výdaj činil za loňský rok v průměru 3178 korun. Podstatným výdajem je také nákup různých pamlsků, hraček, vodítek či oblečků. Respondenti průzkumu uvedli, že za tuto položku loni utratili v průměru 2644 korun. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hobby, zvířata, peníze, průzkum, pes, Česko, Nielsen Admosphere, a.s., PROFI CREDIT Czech

PRŮZKUM: Češi za svého psa utratí v průměru téměř 16 tisíc za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.