Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská ZOO truchlí. Dnes ráno musela utratit medvěda Jelizara

Brněnská ZOO přišla o medvěda. Od konce dubna trpěl potížemi se zuby a klouby, kvůli kterým byl přesunut do zázemí v péči veterináře. Jeho zdravotní stav se však zhoršil natolik, že musel být dnes ráno utracen.

Zoo v Brně přišlo o medvěda. Samec medvěda kamčatského Jelizar už měl svá nejlepší léta za sebou, stárnoucí zvíře začalo mít koncem dubna vážné problémy se zuby. Jeho stav zhoršovaly degenerativní změny na kloubech, kvůli kterým dlouhodobě užíval léky. 

Ani přes snahy veterináře však Jelizar na podávanou léčbu nereagoval, a postupně se jeho stav zhoršoval natolik, že nezbyla jiná možnost, než provést eutanazii. 

Jeho přesný věk není dosud znám, protože jej brněnská zoo získala jako sirotka z kamčatské přírody. Jisté však je, že překonal šestadvacítku. Tento věk je pro medvěda úctyhodný. Do Brna jej přesunuli z ruské zoo v Rostově na Donu a své geny předal dalším třem medvědům, které mu porodila partnerka Kamčatka. Ta zůstává ve výběhu v expozičním celku Beringie. 

Jaký bude další postup ohledně chovu medvědů kamčatských, zoo ještě neví. Situaci konzultuje s vedoucím evropského záchranného programu. 

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky medvěd, Jelizar, Zoo Brno, Zoologická zahrada Brno, Brno, Rostov, Kamčatka, Beringie

Brněnská ZOO truchlí. Dnes ráno musela utratit medvěda Jelizara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.