Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nadační fond Pink Bubble proměnil a vybavil další prostory, které zpříjemní dětským pacientům pobyt v nemocnici

Tento týden se na Klinice dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol při otevření zrekonstruovaných prostor ambulancí proháněli indiáni. Nápad zpříjemnit návštěvy nemocnice malým a dopívajícím pacientům s onkologickým onemocněním zrealizoval Nadační fond Pink Bubble. Akci podpořily i slavné osobnosti jako Daniela Písařovicová, Sandra Nováková a Jiří Dvořák, patron nadačního fondu.

Nadační fond Pink Bubble proměnil a vybavil ambulance této kliniky tak, aby se zde dětští pacienti, ale i dospívající cítili co nejlépe. Prostory připomínají svět prérijních indiánů a evokují romantiku pravé indiánské vesnice. Autory kreseb jsou výtvarník Lukáš Urbánek a spisovatelka Milada Rezková.

O Nadačním fondu Pink Bubble
Nadační fond Pink Bubble, který pomáhá mladým lidem s onkologickým onemocněním, založila v roce 2012 modelka a první česká vítězka prestižní modelingové soutěže Elite Model Look Martina Šmuková. Za sedm let své existence fond na pomoc potřebným získal 12 milionů korun, splnil přání téměř 150 pacientům a finančně podpořil přes 90 rodin v těžké životní situaci spojené s onkologickou léčbou. Pink Bubble dále pořádá ozdravné kempy, zážitkové pobyty a semináře zaměřené na sebevzdělávání, aby mladým pacientům zajistil plnohodnotný život a po uzdravení také snazší návrat do společnosti. Podpořit nadační fond může každý prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS TRV BUBLINA 90 na číslo 87 777 nebo libovolnou částkou na webové stránce www.pinkbubble.cz.

S nápadem oživit a zútulnit prostor ambulancí dětské onkologie přišel Vladimír Komrska, primář Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol, který s tímto přáním oslovil Nadační fond Pink Bubble. „To, že jsem se obrátil na Pink Bubble, nebyla náhoda. Už v roce 2014 vybudovali na travnatém prostranství před nemocnicí krásnou terapeutickou zahradu a umístili na ni nejen herní prvky pro nejmenší děti, ale i minigolf a pingpongový stůl pro dospívající pacienty,“ říká k rekonstrukcím primář Vladimír Komrska a dodává, že zahrada se bude ve spolupráci s fondem znovu upravovat tento podzim. 

„Máme radost, že dnešní akci podpořily známé osobnosti. Byla tu ale také Michaela Mokošová, bývalá dětská pacientka, které je dnes už 23 let. Ta s námi vlastně vyrostla a v nadačním fondu nyní pomáhá. Ráda bych zmínila i vrchní sestru Lenku Novákovou, která s námi hodně spolupracovala na tom, jak bude finální výzdoba vypadat,“ dodává Martina Šmuková, zakladatelka Nadačního fondu Pink Bubble.

Nově zrekonstruovaná budova polikliniky v dětské části Fakultní nemocnice v Motole byla otevřena teprve před pár týdny. Pro zdravotnický personál stěhování znamenalo spoustu starostí, odměnou je však moderní zázemí pro odbornou práci a bonusem krásné inspirativní prostředí.

Autorkou textů doprovázejících výmalbu je spisovatelka Milada Rezková, za velkoformátovými obrázky stojí výtvarník a ilustrátor komiksů Lukáš Urbánek. „Na Divokém západě nás okouzlila hlavně jeho poetika. Indiánské legendy přinášejí spoustu zajímavých nápadů, které můžeme promítnout do obrázků. Je to prostředí atraktivní, dobrodružné a lákavé. Může být ale také zobrazeno s nadsázkou a humorem. Indiáni jsou hrdinové, čestní bojovníci a kamarádi na život a na smrt. Proto jsou pro děti tak důležití,“ popisuje výtvarník Lukáš Urbánek, proč se pro výzdobu rozhodli využít indiánských motivů. Oba autoři na akci též vedli kreativní dílnu pro dětské pacienty, kteří si zde mohli vyrobit vlastní indiánské doplňky.

Sandra Nováková, Daniela Písařovicová a Jiří Dvořák podpořili slavnostní předání

Ze známých osobností přišli akci podpořit například herečka Sandra Nováková, moderátorka zpravodajství České televize Daniela Písařovicová nebo herec a vítěz soutěže Star Dance 2018 Jiří Dvořák, který je současně patronem neziskové organizace Pink Bubble.

Na celém projektu se podílel také Jiří Dvořák, který je patronem nadačního fondu Pink Bubble. „S touhle nadací spolupracuji už řadu let, pomáhám jim shánět peníze, protože tohle je určitě bohulibá činnost, kterou provádějí a když můžu, tak se vždycky rád účastním jejich akcí. A tahle je opravdu vydařená. Kromě toho, že jsem byl pasován do nejvyšší indiánské funkce, vyfotil se u obrázků, kterými jsou skvěle a vesele vyzdobeny stěny ambulance, i když tenhle prostor pro ty, kteří sem chodí moc veselý není, přeji těm capartům, co tudy projdou brzké uzdravení a úsměv do tváře,“ uvedl Jiří Dvořák.

Slavnostního otevření se zúčastnila také Daniela Písařovicová, moderátorka a redaktorka, která od roku 2013 moderuje na ČT pořad Události a od roku 2018 také Události, komentáře. „Jsem domluvená s děvčaty z nadačního fondu, že kdykoli budu moci nějakým způsobem přispět, tak s velkou chutí na jejich akci dorazím. Líbí se mi, co dělají a jak to dělají. A tahle výzdoba je opravdu nádherná a jsem jí opravdu nadšená. Určitě alespoň na chvilku ty krásné a někdy i smutné dětské oči se u těch obrázků rozzáří. Osud každému z nás rozdal nějaké karty a někdy jsou, bohužel, strašně blbý, proto chci popřát těm dětem, které se tady už musí léčit, aby jim ty obrázky na stěnách dodaly potřebnou energii a sílu, kterou ke svému boji potřebují,“ řekla další účastnice vydařeného dopoledne Daniela Písařovicová.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pink Bubble

Štítky Praha, Motol, Pink Bubble, nadační fond, pacient, nemocnice, Jiří Dvořák, Daniela Písařovicová, Sandra Nováková, Fakultní nemocnice v Motole, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Martina Šmuková, Česká televize

Nadační fond Pink Bubble proměnil a vybavil další prostory, které zpříjemní dětským pacientům pobyt v nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.