Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejstarší MHD v Česku slaví 150 let. Česká pošta vydala k výročí městské dopravy v Brně speciální známku

Město Brno si letos připomíná 150. let koněspřežné tramvaje v Brně. K výročí vytvořila Česká pošta ve spolupráci s Klubem filatelistů Alfonse Muchy novou poštovní známku. Hlavním motivem se stala právě tramvaj zvaná koňka. Zájemci si mohou známku zakoupit na kterékoli přepážce, a to až do vyprodání zásob.

Poštovní známka byla slavnostně pokřtěna ve středu 26. června v Technickém muzeu v Brně. Známka s motivem koňky mě obzvláště potěšila, protože je černobílá, což se u známkové tvorby České republiky prakticky nevyskytuje,“ popisuje známku předseda Klubu filatelistů Alfonse Muchy Zděnek Okáč.

Představeny byly rovněž pamětní listy a razítka. Na přepážkách je také možné zakoupit příležitostnou R – nálepku, nálepku APOST, přítisk, speciální razítko prvního dne či limitovanou edici pamětního listu České pošty. „Jsme moc hrdí na to, že umíme navázat partnerství s Technickým muzeem a takovéto jubilea veřejnosti připomenout, a to formou nejkrásnější, kterou může Česká pošta nabídnout,“ hodnotí vytvoření známky ředitel České pošty regionu Jižní Morava Vladimír Procházka.

Historickou koněspřežnou tramvají se může projet i veřejnost

Právě koněspřežná tramvaj, která je ústředním motivem známky, stála u zrodu provozu MHD v Brně.  První tramvaj koňka, tažená dvěma koňmi, vyjela z Moravského náměstí 17. srpna 1869. Vlečný vůz koňky z roku 1876 ze sbírek Technického muzea v Brně představuje nejstarší dochované vozidlo brněnské MHD. Veřejnost má tak jedinečnou možnost se touto historickou tramvají svézt přímo v ulicích města Brna. „Lidé se budou moci svézt koněspřežnou tramvají už 17. srpna 2019, přesně v datum výročí,“ líčí další možnost svézt se po Brně v netradičním voze ředitel Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek.

Technické muzeum v Brně také připravuje minisérii výstav československých a českých poštovních známek s dopravní a jinou technikou zachycující kolejovou dopravu v plné šíři, a to do 14. července 2019. „Naše známková tvorba je velmi pestrá. Díky České poště patříme ve světě mezi ty grafiky, kteří používají nejnáročnější tiskařské techniky,“ dodává Zdeněk Okáč.

Autoři | Foto

Štítky Brno, Česká pošta, městská hromadná doprava, Česko, poštovní známka, Alfons Mucha, Technické muzeum v Brně, městská doprava, Vladimír Procházka, filatelie

Nejstarší MHD v Česku slaví 150 let. Česká pošta vydala k výročí městské dopravy v Brně speciální známku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.