Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strážníci varují: nenechávejte děti ani zvířata v zavřeném autě. Každou minutu může jít o život

Brněnští strážníci spustili tento týden informační kampaň, která upozorňuje rodiče dětí a majitele zvířat, aby nenechávali své děti a mazlíčky v extrémních letních teplotách zavřené v autě. U obchodního centra Campus Square v brněnských Bohunicích dávali za stěrače zaparkovaných aut letáčky s varováním. Během léta budou strážníci hlídkovat na veřejných parkovištích u obchodních domů a sportovišť.

Strážníci brněnské městské policie obcházeli v úterý dopoledne parkoviště u obchodního centra Campus Square a za stěrače aut vkládali varovné letáky. Ty informují rodiče a majitele domácích zvířat o tom, že teplota v uzavřeném autě může v letních měsících vzrůst během několika minut i o desítky stupňů. „To je pro děti, které nemají vyvinutou schopnost termoregulace zásadní hrozbou. Hrozí jim celkový tělesný kolaps,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podmínky v zavřeném vozidle mohou být smrtící nejen pro malé děti, ale také zvířata. Například psi se potí pouze tlapkami a ochlazují jazykem. Ve vozidle, do kterého neproudí vzduch a teplota v něm rapidně stoupá, dochází k přehřátí zvířete po velmi krátkém čase. Při 27 °C dosahuje teplota v uzavřeném vozidle až 52 °C. „Mám psa i děti a nikdy bych je v zavřeném autě nenechala. A nejen kvůli vysokým teplotám v létě, ale také kvůli bezpečnosti. Už jen představa, že vám někdo nabourá auto, ve kterém je dítě, je strašná,“ svěřila se matka dvou dětí Markéta Petrová.

NAPSALI JSME: Na brněnské výstavě psů žena doslova uvařila své dvě fenky v autě. Jedna z nich pobyt v zavřeném vozidle nepřežila

Rodiče nechali tříletou dceru v rozpáleném autě

Případů, kdy dítě nebo zvíře zůstane zavřené v autě, sice není příliš, ale i přesto jich jen Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje letos eviduje už osm. „Většinou se jedná o zabouchnutí klíčů uvnitř vozidla. I to ale může vést k ohrožení zdraví, případně života,“ vysvětlil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Strážníci vyjíždí k případům, kdy je v autě uvězněné dítě, přibližně dvakrát do roka. „V loňském roce se stal případ, kdy jsme museli ze zamčeného auta zachraňovat netečnou holčičku. Když jde o děti, je to vždy nepříjemné, ale pokud dítě nereaguje, není co řešit a je nutné například i rozbít okénko,“ řekl strážník Drahomír Čermák, který tehdy zasahoval. Případ se stal loni v květnu na stejném parkovišti, kde dnes strážníci rozdávali letáčky.

CELÝ ČLÁNEK: Rodiče nechali tříletou holčičku v rozpáleném autě, strážníci museli rozbít okno

Zvířat ponechaných v autě je jen v Brně deset do roka

„V podobných případech je zásadní dostat dítě okamžitě ven, zkontrolovat, zda dýchá, a zavolat tísňovou linku 155. Samozřejmě ochlazovat a podávat tekutiny, pokud je pacient schopen je přijmout,“ radí tisková mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Situace, kdy své svěřence nechají zavřené v autě majitelé domácích zvířat, jsou o poznání častější. Městská policie Brno jich ročně eviduje přibližně deset. Zejména s nástupem jara, kdy řidiči ještě nejsou zvyklí na teplé počasí, nechávají v autech své psy. „Pomoct může, když nechají v autě vodu, kterou se zvíře alespoň částečně ochladí. Každopádně v žádném případě nedoporučujeme nechávat ať už děti anebo zvířata v autě,“ doplnil Jakub Ghanem.

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Městská policie Brno, preventivní kampaň, děti, zvířata, vysoké teploty, vozidla, pes, léto, Brno-Bohunice, sportoviště, Jaroslav Mikoška, domácí zvíře, Hasičský záchranný sbor, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci varují: nenechávejte děti ani zvířata v zavřeném autě. Každou minutu může jít o život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.