Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chovateli utekla samice pštrosa. Ptáka honí 40 lidí, řezník i myslivci

V okolí Starovic se pštrosice nandu pampová rozhodla opustit svého chovatele. Před řezníkem je na útěku již několik dní, ten se snaží pštrosa neúspěšně chytit. V pohotovosti je kvůli odchytu 40 tamních lidí, na ptáka číhají i myslivci. 

Chovatel Lukáš Moucha doufá, že myslivci nebudou nuceni pštrosa zastřelit. V případě nebezpečí totiž mají k použití zbraní povolení. „Tato pštrosí samice je spíš plachá, lidem nebezpečí nehrozí, pokud ji něco nevyděsí,“ řekl Moucha pro Brněnský deník. 

Hluk z nedaleké dálnice D1 může být pro pštrosici problém. Pokud by se zvíře dostalo do blízkosti hlavní dopravní tepny, mohlo by zpanikařit. „Kdyby se zvíře dostalo do její blízkosti a hrozilo nebezpečí střetu s autem, museli bychom ji nechat odstřelit,“ dodal starosta Starovic Antonín Kadlec.

Pštrosa lákají na rohlíky

Zatím pták neopustil okolí domova v polích nedaleko místní cyklostezky. Chovatel se pštrosa snaží přiblížit zpět k chovnému objektu. „Lákáme ji na rohlíky, které má ráda, už byla deset metrů od ohrady, ale vyplašil ji projíždějící kombajn, tak zase utekla,“ popisuje Lukáš Moucha. Podle něj se na ptáka musí opatrně a pomalu. Pokud se vyděsí, mohla by samice pštrosa i pojít. "Navíc ji nedoženeme, protože dokáže běžet i devadesátikilometrovou rychlostí v hodině,“ uvedl Moucha.

V ohradě čekají na uprchlici ještě další samice a jeden samec. Chovatel si je pořídil jako zábavu a atrakci pro místní děti. „Chodí se na ně dívat děti ze školky a školy, těšíme se i na pštrosí vejce, zajímá nás všechny celý proces vývoje tohoto tvora,“ uvedl chovatel.

Chovatel zatím nalíčil na pštrosici šítě, doufá však, že ji dříve zvládnou odchytit. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pštros, odchyt, myslivci, odstřel, Starovice, myslivost, ptáci, řezník, Dálnice D1

Chovateli utekla samice pštrosa. Ptáka honí 40 lidí, řezník i myslivci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.