Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj podpoří borůvkovou farmu na Ukrajině. Chlapci s těžkým životním osudem zde dostanou novou šanci

Dobré věci se rozhodli pomoci radní Jihomoravského kraje. Zatupitelstvu doporučili ke schválení dar 200 tisíc korun rodinnému domovu Živá perla v obci Bortnyky ve Lvovské oblasti, jež je partnerským regionem jižní Moravy. Živá perla dává šanci mladým chlapcům, kteří žili na ulici či pochází z rozvrácených rodin, novou životní šanci. Peníze poslouží na rozjetí borůvkové farmy, která bude v budoucnu financovat provoz domovu.

Rodinný domov „Živá perla“ v ukrajinské obci Bortnyky funguje jako pomoc pro chlapce z rozvrácených rodin nebo pro chlapce, kteří část svého života prožili na ulici. Pro chod domova je přitom důležité hospodářství. Díky prodeji borůvkové úrody získá domov finanční prostředky potřebné pro provoz.

„Chlapci zde tráví v průměru okolo deseti let, proto je důležité, aby prostředí domova bylo založeno na rodinných principech. Dbá se tedy na samostatnost chlapců a na to, aby se naučili hospodařit a byli připraveni na život,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

Jihomoravský kraj je partnerem Lvovské oblasti od října roku 2017. Smlouvu o spolupráci tehdy uzavřel hejtman Bohumil Šimek s gubernátorem Olehem Synjutkou. Město Lvov je od srpna 2018 zároveň partnerským městem Brna. Spolupráce funguje i při přípravě Českého domu ve Lvově, na kterým se podílí brněnská Knihovna Jiřího Mahena.
 

Pro pěstování borůvek se v Živé perle rozhodlina základě analýzy místní zemědělské půdy. Ta ukázala, že je půda vhodná k pěstování borůvek. Ty mají dobu plodnosti více než čtyřicet let a prodej borůvek zajistí do pěti let finanční nezávislost chodu dětského domova a navíc bude generovat zisk pro budoucí investice.

Farma nechá osadit zhrruba 10 hektarů pole. Celková předpokládaná investice se vyšplhá zhruba na 2,5 milionu korun. Dar Jihomoravského kraje bude určen hlavně na přípravu půdy, nákup a zasazení borůvkovníku, oplocení plantáže a vytvoření zavlažovacího systému.

 

Foto pixabay.com

Štítky Lvov, Ukrajina, bortnyky, borůvková farma, podpora, Jihomoravský kraj, domov, statek, Bohumil Šimek, borůvka, ANO 2011, Jiří Mahen, Brno

Kraj podpoří borůvkovou farmu na Ukrajině. Chlapci s těžkým životním osudem zde dostanou novou šanci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.