Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejoblíbenější rodáci z jižní Moravy? Masaryk, Menšík, Hrabal, Špinarová nebo Dan Nekonečný

Server iRozhlas.cz na svém webu v pondělí 17. června uveřejnil mapu, na níž lze najít detailní informace o tom, jaký rodák je z onoho města na Wikipedii tím nejvyhledávanějším. V Jihomoravském kraji vítězí na plné čáře T.G. Masaryk, Vladimír Menšík nebo Daniel Nekonečný.

Česká republika si díky Jihomoravskému kraji může připsat body za vlastenectví. Podle interaktivní mapy, kterou 17. června uveřejnil web Českého rozhlasu, je nejvyhledávanější osobností na wikipedii rodák z hodonínska a první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který v celostátním žebříčku obsadil hned druhé místo s více než milionem přečtení.

Češi mají rádi také literaturu, vysoko se umístil i brněnský rodák Bohumil Hrabal. Že jsme milovníci humoru a hudby, se lze přesvědčit i velkou čteností životopisu Vladimíra Menšíka nebo Pohořelické Věry Špinarové. Fanouškovskou základnu má i nedávno zesnulý šoumen Daniel Nekonečný, který pochází z nedalekých Boskovic.

Celý přehled i s interaktivní mapou osobostí najdete na serveru iRozhlas.cz. Tvůrci této mapy se inspirovali americkým projektem na serveru The Pudding. Data byla sbírána v období mezi červnem 2015 a červnem 2019, která poskytuje česká Wikipedie. Ta uvádí všechny obce v České republice, které mohou být hrdé na nějakou známou osobnost. Obcí s rodáky, kteří jsou na Wikipedii uvedení, je celkem 1749, tedy asi čtvrtina ze všech českých měst a vesnic.

Autoři | Foto iMbd.com

Štítky iRozhlas, mapa, Hodonín, Masaryk, přehled, osobnosti, rodáci, vyhledávání, Tomáš Garrigue Masaryk, Vladimír Menšík, Jihomoravský kraj, Bohumil Hrabal, Věra Špinarová, Wikipedie, Daniel Nekonečný, Česko, Český rozhlas, okres Hodonín, Boskovice

Nejoblíbenější rodáci z jižní Moravy? Masaryk, Menšík, Hrabal, Špinarová nebo Dan Nekonečný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.