Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé Brna-střed odmítli pokračovat v projektu Housing First. Chudí byty nedostanou

Zastupitelé Brna - středu včera odmítli projekt pro ukončování bezdomovectví Housing First, který předchozí koalice rozběhla. Lidé bez domova tak zůstanou na ulici.

Včerejším zasedání zastupitelů na Brně - střed neprošel projekt pro ukončování bezdomovectví Housing First. Výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí koalice zamítla a rozhodla se nepodpořit chudé rodiny a jednotlivce. Byty mohli dostat například lidé ze zrušené ubytovny na Olomoucké. 

"Na Brno-střed je dobojováno. A bohužel musím říct, že se zapojení Bnro-střed do housing first vybojovat nepodařilo. Přesto děkuju zastupitelům klubu ŽítBrno, Zelených a KDU-ČSL za podporu." uvedl jeden z iniciátorů projektu Martin Freund. "Ještě existuje šance. A ta šance je 18.6. na zastupitelstvu města Brna, kde se bude s konečnou platností rozhodovat. A my tam musíme být, už jen proto, abychom vedení města ukázali, že se jím jen tak jednoduše obelhávat nenecháme." dodal.

Městská část měla nabídnout 30 navrhovaných bytů, o které opozice žádala. V minulých letech s projektem přišlo hnutí Žít Brno a úspěšně dokončilo projekt Rapid Re-housing. Podobné projekty jsou jedinou šancí pro lidi bez domova, stát bohužel žádný zákon o sociálním bydlení prozatím nepřijal.

"Je to selhání státu, o tom, že města mají ve spolupráci se státem zařídit chudým nebo nemocným lidem bydlení, se vůbec nemá vést diskuze. Ale pokud to bude jen na dobrovolnosti a nebude k tomu zákon ukládající povinnosti, nic se nezmění." říká Matěj Hollan. 

Chudí byty nedostanou

Piráti, Zelení a Žít Brno navrhli 30 bytů, do kterých by se po přísném výběrovém řízení nastěhovali lidé bez domova. Zastupitelé však tyto kroky k ukončování bezdomovectví zamítla. Pro jednotlivá usnesení hlasovalo jen 15 zastupitelů z 45. Původní plán byl požádat ministerstvo  ministerstvo práce a sociálních věcí o dotace do projektu Housing First už v květnu, zastupitelé však projekt vrátili k přepracování.

„Nesouhlasím s bodovým systémem. Lidé je dostanou třeba za užívání návykových látek či za vykázání z azylového domu. Byt pak přidělí nejvíce problematickým zájemcům,“ shrnul své výhrady k ministerskému programu zastupitel Brna-středu a náměstek primátorky pro oblast sociálních služeb Robert Kerndl.

Podobný projekt přitom již dříve fungoval. Vrátit se zpět do běžného života dostalo šanci 50 rodin v nouzi a projekt byl úspěšný z 96%. Druhou šanci dostalo i 31 bezdomovců. V plánu bylo proto projekt rozšířit a ubytovat chudé lidi z ulice do 20 městských bytů.Hnutí Žít Brno však tento postup již dříve kritizovalo, dotace na zabydlování mohly být výrazně vyšší a místo 20 bytů mohlo Brno dostat finance až na 80 bytů.

“Přístup Housing First aplikovaný na již ukončený projekt Rapid Re-Housing zaměřený na rodiny s dětmi a na projekt zaměřený na individuální bezdomovectví, který dosud probíhá, se ukázal jako efektivní a oceňovaný nástroj v boji proti chudobě či zneužívání dávek na bydlení majiteli pochybných ubytoven,“ vysvětluje zastupitel Gabriel Kurtis

O projekt jeví zájem jiná města

Z evropských dotací je vyčleněno 150 milionů právě na podobné projekty. Zájem projevily neziskové organizace ale i sami radní například v Jihlavě, Plzni nebo Trutnově. Hlasovat o zapojení se do projektu budou v červnu také v Hodoníně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovectví, Brno, housing first, projekt, Nejdřív bydlení, Brno-střed, bezdomovec, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Žít Brno, rodina, Martin Freund, KDU-ČSL

Zastupitelé Brna-střed odmítli pokračovat v projektu Housing First. Chudí byty nedostanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.