Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budova hlavní nádraží v Brně se začne opravovat ve čtvrtek

Budova brněnského hlavního nádraží se začne po dlouhých přípravách opravovat. Společnost Brno New Station Development, která ji má pronajatou od Českých drah do roku 2048, začne ve čtvrtek s opravou prvního nástupiště a začátkem července plánuje zahájit i opravu odjezdové haly. Obě etapy chce firma stihnout letos, řekl ČTK její ředitel Ivo Vrzal. Pro cestující bude oprava znamenat především hezčí prostředí než dosud.

"Prvním nástupištěm začínáme proto, že Správa železniční dopravní cesty(SŽDC) zahájila úplnou výluku tohoto nástupiště, takže můžeme pracovat souběžně. Bohužel oprava bude komplikovaná tím, že můžeme materiál nastavbu dovážet pouze po kolejích ve směru od Židenic," uvedl Vrzal. Naviadukt přes Křenovou totiž mohou nejvýše dvoutunová auta a od pošty nelzejezdit kvůli výluce a stavbě. Na opravu nástupiště je přitom potřeba dlažbua štěrk na plochu 1800 metrů čtverečních. Nástupní hranu si opraví SŽDCjako její majitel.

Není jasné, jak velké opravy budou potřeba

Nástupiště tak získá novou dlažbu, která bude stejná, jakou použila SŽDC vminulých letech k předláždění druhého, třetího a čtvrtého nástupiště."Budeme malovat fasádu budovy a střešní konstrukci opravíme pouze lokálně,kde to bude potřeba," řekl Vrzal. Jelikož jde však o desítky let neopravovanou část, není zcela zřejmé, jak velké opravy budou potřeba."První nástupiště musíme mít hotové do 31. října, kdy končí výluka SŽDC,"řekl Vrzal.

Přibude nové osvětlení i mramor

Odjezdová hala má být opravena do konce listopadu. Investor využívá období,kdy je na hlavním nádraží letos slabý provoz, protože dvě třetiny vlakůjezdí přes dolní nádraží kvůli výluce, takže se na hlavní vůbec nedostanou."Hala se pročistí. Budou zde po dohodě s Českými drahami pouze pokladny.Prostor bude lépe osvětlený, znovu jej obložíme mramorem," popsal Vrzal. Ve vchodu na první nástupiště budou automatické dveře na fotobuňku, aby dodvorany netáhlo. Služby se přesunou do jiné části.

Oprav se dočká i okolí nádraží

Opravy jsou naplánované na několik etap, aby cestující mohli vždy část halyvyužívat. Stavět se bude v příštích letech i v dalších částech nádraží od budovy v Benešově ulici u autobusového nádraží až po Malou Ameriku.Rekonstrukce samotné nádražní budovy bude stát 200 milionů korun.

 

Autoři | Foto wikipedia

Štítky ČR, železnice, architektura, stavby, Brno, oprava, hlavní nádraží, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Brno new station development a.s., Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova hlavní nádraží v Brně se začne opravovat ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.