Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vláda navýšila dotaci pro MOTO GP z původních 39 milionů na 55 milionů korun

Vláda ČR schválila navýšení dotace na každoroční brněnské závody MOTO GP, které do města přivádí tisíce turistů. Včera, v pondělí 10. června, to oznámila vedení Jihomoravského kraje.

Po mnoha jednáních včera vláda ČR na svém jednání rozhodla o dofinancování zalistovacího poplatku na Grand Prix ČR. Ze státního rozpočtu a z ministerstva pro místní rozvoj tak bude na brněnské moto závody přidělena dotace ve výši 55 milionů korun. Vedení kraje bylo o tomto rozhodnutí informováno

Spokojen je s rozhodnutím hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. „Chtěl bych poděkovat vládě, že na základě argumentů, které jsme v posledních měsících k financování Moto GP předkládali ministrům, se nakonec toto téma znovu dostalo na program jejího jednání." prohlásil.

"Je to dobrý signál pro všechny, kteří za zachování Velké ceny v Brně a v České republice bojují. Město i kraj na konci června schválí navýšení stávající podpory celkově o 5 milionů korun, a to společně s částkou 55 milionů od státu pokryje převážnou část zalistovacího poplatku. Nicméně jsme i nadále připraveni jednat zejména o systémové podpoře tohoto prestižního závodu,“ dodal hejtman Šimek.

V dubnu vláda schválila 39 milionů z požadovaných 65

V dubnu tohoto roku kabinet rozhodl o přidělení 39 milionů, vedení kraje však požadovalo 65 milionů. Vláda se proto rozhodla dotaci navýšit na celkovou částku 55 milionů korun. 

Náměstkyně hejtmana Taťána Malá se obávala, že k tomuto rozhodnutí už nedojde, a Grand Prix se tak octlo ve slepé uličce. "Jsem přesvědčena, že jednat a diskutovat má vždycky smysl a jsem velmi ráda, že se nám podařilo vládu přesvědčit. A je potřeba také poděkovat týmu v čele s Petrem Vokřálem, kteří problematice financování MOTO GP v uplynulém období věnovali mnoho úsilí." uvedla.

Velká cena je důležitá nejen pro Brno, ale pro celou ČR

Moto GP podle ní přesahuje hranice jižní Moravy, jde o akci na úrovni ČR, a je potřeba si to znova připomínat. Proto vidí navýšení jako dobrou zprávu do budoucna, a to nejen pro Velkou cenu. 

"I na základě této zkušenosti věřím, že i moje rozhodnutí ukončit od července svoje působení jako náměstkyně hejtmana a soustředit se zejména na komunikaci kraje s parlamentem a vládou i v dalších tématech, je správné a užitečné,“ dodává.

Rozhodnutím vlády je nadšena také primátorka města Brna Markéta Vaňková. Podle jejích lov se potvrzuje, že bez výrazného přispění státu není tak velký projekt možné realizovat. 

"Letošní ročník by tedy měl být finančně zajištěn. Doufám, že současně co nejdřív začnou jednání o budoucí a pokud možno systémové podpoře tohoto významného závodu." prohlásila.

Autoři | Foto MMB

Štítky MOTO GP, Grand Prix, dotace, Vaňková, Šimek, Mistrovství světa silničních motocyklů, Česko, vláda, Jihomoravský kraj, Bohumil Šimek, Brno, Grand Prix ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Taťána Malá

Vláda navýšila dotaci pro MOTO GP z původních 39 milionů na 55 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.