Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koupací sezona startuje. Kde se osvěžit bez chemie? Mrkněte na nejlepší přírodní koupaliště jihu Moravy

K jeho čištění se nepoužívají žádné chemické látky. Vodu v takovém systému totiž čistí pouze rostliny, řasy a mikroorganismy, vysazené do štěrkového podloží. Řeč je o koupacím biotopu, tedy přírodním koupališti, jejichž obliba v České republice neustále roste. V České republice jsou jich zatím zhruba dvě desítky, jen na jihu Moravy najdete čtyři. Už od července k nim ale v premiérové sezóně přibude další – přírodní koupací biotop v Oslavanech na Brněnsku. Milovníkům koupání ve vodě bez chemie nabídne dva tisíce metrů čtverečních ke koupání i k aktivnímu odpočinku. A jako bonus ještě i fascinující výhled na oslavanský zámek. Nový biotop se totiž nachází přímo v zámecké zahradě.

Oslavany otevřou unikátní biotop poblíž renesančního zámku

Kouzlo šmrncovního vodního prvku s názvem biotop, jehož vodu čistí pouze kořenové systémy rostlin, si letos poprvé vychutnají milovníci koupání v Oslavanech. V těchto dnech tam dělníci dokončují poslední práce na chodnících v areálu, který je součástí zámecké zahrady. Otevírat by se tato novinka měla už 1. července, o cenách vstupného musí ale radní města teprve rozhodnout. Na návštěvníky tady bude čekat nejen velký koupací biotop, ale také menší vodní plocha ke koupání pro malé děti, odpočinkové louky, multifunkční hřiště, pískoviště, tenisové kurty, trampolíny, venkovní workoutové hřiště a další herní prvky. Připraveno bude také rychlé občerstvení, pokud vám při vodních hrátkách vyhládne. Otevírací doba bude v hlavní sezóně denně od 8. do 20. hodin.

Biotop Oslavany, zdroj: Biotop Oslavany/Facebook

A pokud se do Oslavan s rozsáhlým renesančním zámeckým komplexem a zámeckou kaplí využívanou ke koncertům vydáte vykoupat 16. července, můžete se zúčastnit také Karmelské poutě a využít příležitost k prohlídce zámku. Ten totiž bývá otevřený pouze několikrát do roka, třeba druhý víkend v září, kdy se tady konají Oslavanské historické slavnosti.

Přírodní koupací biotop Kovalovice? V létě díky němu malá obec pořádně „nabobtnává“

Komu se nechce čekat do začátku července, může se s plavkami a osuškou vydat už 15. června do Kovalovic, které jsou prvním biotopem v Česku. Najdete ho v okres Brno-venkov, v údolí Kovalovického potoka na okraji Vyškovské brány, pokud vyjedete na Rousínov. V obci žije něco přes 600 obyvatel, ale právě díky biotopu vesnice v létě „nabobtnává“. Na louce za plotem areálu je parkoviště pro 70 aut, hned vedle pak hřiště na malou kopanou. Dostanete se sem také autobusem, vede sem linka 702. Vystoupit můžete na zastávce v Kovalovicích u obecního úřadu, odkud pokračujte asi 700 metrů. Z konečné autobusu je to podél potoka a kolem rybníka kilometr. Vykoupat se tady můžete v červenci a srpnu vždy od 10. do 20. hodin. Vstupné je 50 korun, po 16. hodině už zaplatí dospělý jen 35 Kč, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Biotop Kovalovice, zdroj: kovalovice.cz

Plavecká část zdejšího elipsovitého biotopu o rozloze 1000 m2 je hluboká až 4 metry, aby udržela stabilitu vody. Je spojená potokem se čtyřmi lagunami o zhruba poloviční rozloze. V další části je umístěno dětské brouzdaliště s vodním hřibem, hluboké 1 metr. V klidu mohou být i neplavci, kterým je k dispozici mělčí část. Posezení v restauraci s terasou pro 80 lidí nabízí možnost pokochat se citlivým zasazením do krajiny. V areálu si lze zapinkat plážový volejbal, zahrát minigolf, basketbal, nohejbal či využít multifunkční hřiště s umělým povrchem na tenis. V červnu je tady otevírací doba od 14. do 20. hodin, o víkendech již od 12. hodin.                                   

Romantika moravského Slovácka v biotopu Bohuslavice u Kyjova

„Čisté a klidné místo k odpočinku!“. „Krásná voda i okolí. Doporučujeme!“ „Moc pěkné místo, bezva koupání i pro malé děti.“ Tak hodnotí návštěvníci přírodní koupací biotop v příjemném prostředí zeleně v Bohuslavicích u Kyjova na Hodonínsku, který nabízí nejen výhledy do okolní malebné kopcovité krajiny, ale především 25 x 20 metru velkou vodní koupací plochu. Součástí areálu s přírodně filtrovanou vodou bez chemikálií je také osmdesátimetrová laguna ve tvaru potoka, dětské brouzdaliště, venkovní sprchy, šatny či bufet s občerstvením. Kdo do Bohuslavic jezdí, ten si rychle zvykne na klid a pohodu odlehlého místa mimo centrum obce. Dospělí si tady mohou zahrát pétanque či stolí fotbálek, malí návštěvníci koupaliště se zase dosyta vydovádí na dětské skluzavce, při hraní stolního tenisu a závěsných kuželek.

Biotop v Bohuslavicích, zdroj: vychodni-morava.cz

Koupaliště sousedí s chráněným územím Bohuslavické stráně a je vyhledávané pro rekreaci i sport. A podle jeho provozovatelů je přínosem i snížení alergenního tlaku na organismus. Koupací sezóna letos začne 15. června a skončí 31. srpna. V červnu sem můžete zajet relaxovat od pondělí do pátku od 14. do 21. hodin, o víkendu pak od 10. hodin. Po celý červenec od 10. do 21. hodin, v srpnu se pak brány areálu zavírají o hodinu dříve. Sezonní permanentka tady loni vyšla na 400 korun, v kombinaci s letním koupalištěm v Kyjově pak na 600 korun, dětská od 6 do 15 let na 250 a 400 korun.

Z přírodní koupacího biotopu Bantice na výlet do Národního parku Podyjí

Jen 12 km od Znojma směrem od Brna se nachází další z „rájů na Zemi“, nebo alespoň těch jihomoravských. Najdete tu totiž v údolí potoka Únanovka přírodní koupaliště v Banticích, kde běžně žije necelých 300 obyvatel. Ekologické koupání ve vodě, které má i tu výhodu, že při něm nedochází například k podráždění kůže či očí způsobeným chlórem, tady můžete proložit občerstvením i dát si do těla na víceúčelovém hřišti. Bazén je tu rozdělený na zónu pro neplavce s hloubkou vody 90 centimetrů a na zónu pro plavce, hlubokou 1,6 metru. Součástí bazénu je i brouzdaliště osmiúhelníkového tvaru, kde se bez problémů vyřádí i nejmenší děti. Hloubka je totiž jen 40 centimetrů. Otevřeno je tady v hlavní koupací sezóně do 20. hodin. A až se pořádně vycachtáte, můžete se vypravit na výlet třeba do Národního parku Podyjí, prohlédnout si barokní zámek Vranov nad Dyjí nebo si projít unikátní křížovou cestu do nedalekých Hlubokých Mašůvek.

Biotop Brno-Jih, zdroj: kamsdetmi.cz

Koupaliště Biotop Brno-Jih: První přírodní koupání v jihomoravské metropoli

Mezi ulicemi Kšírova, Hněvkovského a Sokolova v Brně najdete poblíž řeky Svratky skvělé místo ke koupání, kde si příjemné vodní radovánky může užívat až 900 lidí najednou. V areálu koupaliště najdete bazén o celkové ploše 2750 čtverečních metrů, který má tvar nepravidelného oválu a je rozdělený na plaveckou a neplaveckou část. Kolem bazénu jsou 2 velká dřevěná opalovací mola. S bazénem je propojeno brouzdaliště pro nejmenší s maximální hloubkou 0,4 metru, které je vybaveno nerezovou klouzačkou, houpačkou a hříbkem. Zázemí areálu, který nabízí 4500 čtverečních metrů vodní plochy, zahrnuje i stánek s občerstvením, převlékárnu a čtyři venkovní dvojsprchy. K odpočinku, relaxaci nebo opalování slouží travnaté plochy, pro sportovní zase beachvolejbalové hřiště.

Vstupné pro dospělé je 100 korun, po 15. hodině polovinu. Děti do 5 let neplatí. Rodinně vstupné je 180 korun. Permanentka na 100 hodin vyjde na rovnou tisícovku, za padesátikorunu vám půjčí lehátko či slunečník, a to na celý den. V červnu a září je v Kníničkách otevřeno od 10. Do 20. Hodin, o prázdninách se pak brána otevírá ještě o hodinu dříve. A jak se na jediný brněnský biotop dostanete? Tramvají č. 12 s konečnou Komárov,  busem č. 49 a 50, busem 48, 67, AVION (zast. Hněvkovského) a dále pěšky. Pokud se sem vydáte autem, před areálem je parkoviště pro 50 vozidel, uvnitř pak stojany pro kola i zamykatelné skříňky pro in-line brusle. Biotop přímo sousedí s cyklotrasou Brno – Vídeň, umožňuje i bezbariérový přístup.

Zatopený lom v Lulči, zdroj: Lulec.eu

Objevte Koupaliště U Libuše: zatopený přírodní lom v Lulči u Vyškova

Pokud si chcete užít koupání bez chemie a neláká vás ani jeden ze zmíněných biotopů, objevte toto léto jedno z nejoblíbenějších koupališť na Vyškovsku – zatopený lom v Lulči. Areál nabízí tři travnaté pláže, dva skokanské můstky, velkou i dětskou skluzavku, brouzdaliště, sprchy i převlékárny. Přímo u koupaliště se nachází restaurace, dětské houpačky i antukové hřiště. Vstupné se tady vybírá od 8. do 18.30 hodin. Dospělý zaplatí je 60 korun, děti od 6 do 15 let a senioři nad 60 let 40 korun. Permanentka pro dospělého vyjde na 800 Kč, zlevněná pak na 500 korun. Za stovku tady na hodinu půjčují také hřiště. V okolí můžete navštívit Drnovický mokřad Žumpy, který se řadí mezi nejcennější na Vyškovsku, nebo Rakovecké údolí. Tento přírodní park je jedním z největších údolí kaňonovitého charakteru. Výlet můžete začít na návsi v Jedovnicích a vydat se dál po břehu rybníka Olšovce a přes naučnou stezku Jednovické rybníky.


Článek vznikl ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu jižní Morava.

Autoři

Štítky přírodní koupaliště, jižní morava, biotopy, biotop, koupání, Oslavany, chemie, Morava, Česko, Kovalovice, Bohuslavice, Brno

Koupací sezona startuje. Kde se osvěžit bez chemie? Mrkněte na nejlepší přírodní koupaliště jihu Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.