Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vzácný Kamenný vrch v Brně potřebuje posekat. Chybí však dobrovolníci

Louku se vzácnými konikleci v přírodní rezervaci Kamenný vrch v Brně čeká v polovině června každoroční ruční sečení. Posekanou trávu je ale potřeba shrabat a odnést a dobrovolníků, kteří po "kosácích" přijdou, rok od roku ubývá. Ekologické sdružení Rezekvítek, které se o Kamenný vrch stará, proto shání nové.

Kamenný vrch je jednou z mála typických stepních oblastí v republice, rezervací byl vyhlášen právě kvůli velkému množství konikleců velkokvětých, které tam rostou. Na 12 hektarech jich podle ekologů na jaře vykvétá kolem 50.000, což k návštěvě lokality přiláká mnoho lidí. Před létem je ale třeba louku posekat.

Přírodní rezervace Kamenný vrch loni slavila 40 let od vyhlášení, stalo se tak v roce 1978. Kromě konikleců velkokvětých v lokalitě rostou i další ohrožené druhy, například černohlávek velkokvětý, dřín obecný, len tenkolistý nebo violka písečná. V rezervaci se začíná rozšiřovat také koniklec luční.

„Každoročně se na akci ráno sejdou krojovaní kosáci, část plochy ručně posekají. Další plocha se dělá křovinořezy. Je ale potřeba to také shrabat a odnést, vybízíme proto veřejnost, aby také přiložila ruku k dílu," uvedla ředitelka sdružení Tereza Žižková.

Dobrovolníků totiž ubývá. Ještě před léty podle Žižkové dorazilo i 30 až 40 lidí, loni přišlo na hrabání do deseti. „V podstatě jsou to teď jen členové Rezekvítku a několik lidí z veřejnosti," uvedla Žižková.

Letos se bude louka kosit 22. června. Dobrovolníky chtějí ekologové letos přilákat i na menší doprovodný program pro děti. „Přichystáme pro ně i takovou doplňkovou aktivitu, půjde o stanoviště se zábavnými a poučnými aktivitami, které si budou moci projít," uvedla ředitelka.

 

Autoři | Foto Navyletbrno.cz

Štítky Kamenný vrch, Koniklec, sečení, dobrovolníci, rezekvítek, Brno

Vzácný Kamenný vrch v Brně potřebuje posekat. Chybí však dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.