Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desítky muzikantů spojily síly a vytvořily hudební atlas hub

Zatímco knižní atlas hub je běžnou součástí českých domácností, hudební atlas je úplnou novinkou. Připravilo jej vydavatelství Indies Scope. CD nazvané Houbeles musicus tvoří přes 20 písní, před každou skladbou je navíc ještě čtená hádanka v podání Arnošta Goldflama. Autorkou hudby je Alžběta Trojanová, na desce pracovalo skoro 50 muzikantů a herců, třeba členové kapel Traband a The Plastic People of the Universe.

Předlohou hudebního alba je veršovaný atlas hub pro děti Houbeles pictus autora Petra Maděry. Pro účely nahrávky vzniklo také několik nových textů, které se v knize neobjevily.

Lidová hudba se světovými prvky

Hudební zpracování textů vychází z tradic české a moravské lidové hudby, je však inspirováno také prvky jazzu, swingu, blues, rocku a world music. „Hudební pojetí vždy vychází z textu, týkajícího se konkrétní houby," uvedla Trojanová.

Například v písni Lov na lišky zní tradiční nástroje a harmonie lovecké hudby a skladbu Kozák doprovází nástroje slovenských pastevců v rytmu kozáckých tanců. "Masák" čili růžovka se roztančí v houpavém swingu, Houba na nádobí zpívá blues o své touze stát se skutečnou houbou. "Jedůvky a prašivky" mají rockový ráz.

„V písních často zaznívají dechové nástroje, které svým charakterem do světa hub zapadají - jejich hudební výraz může evokovat jakousi 'neobratnost' či 'poťouchlost' jednotlivých hub, a vnášet tak i do hudby prvek humoru, který je všudypřítomný také v textu knihy," popsala Trojanová.

Jedlé houby znázorňují akustické nástroje, jedovaté elektrické

V některých písních zní exotické nebo méně známé nástroje, jako je sitár, lidová harfa, koncovka či harmonium. K jedlým houbám se vážou zpravidla akustické nástroje, k jedovatým také ty elektrické. Cílem hudebního zpracování je podpořit v dětech cit pro rozmanité hudební harmonie a nálady. Texty mají zaujmout jak děti, tak dospělé.

„Věřím, že děti netouží po primitivním zjednodušení, ke kterému se často uchylují dospělí ve snaze, aby se světu dětí zalíbili. Mají rády autenticitu a pestrost, kterou vidí také v životě - a tu se snažím touto nahrávkou nabídnout," uvedla Trojanová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky atlas hub, hudba, skaldatelé, hudební atlas hub, houby, Alžběta Trojanová, Arnošt Goldflam, The Plastic People of the Universe, Traband, Petr Maděra, hudební skupina

Desítky muzikantů spojily síly a vytvořily hudební atlas hub  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.