Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policista má těhotnou ženu připojenou na přístrojích, miminko bojuje o život. Kolegové vyhlásili sbírku

Policisté na Vysočině se rozhodli pomoci svému kolegovi z Třebíče, který se ocitl v nelehké životní situaci. Jeho žena Eva těžce onemocněla, v této chvíli je napojena na přístroje a lékaři se snaží o to, aby jejich druhé miminko, které manželé Votavovi čekají, přežilo a bylo v pořádku.

„S Evičkou jsem se seznámil na střední škole. Začali jsme spolu chodit a po pěti letech vztahu jsme se v roce 2014 stali manželi. První těhotenství přišlo po dvou letech od svatby. V průběhu těhotenství dostala Evička epileptický záchvat. Podstoupila několik vyšetření, při kterých jí zjistili Arteriovenózní malformaci v mozku. Po komplikovaném porodu přivedla na svět zdravého chlapečka Matěje a začala s léčbou, následně podstoupila radiační terapii gama nožem, která se měla zdařit,“ vypráví svůj příběh Vojtěch Votava, který slouží na oddělení v Třebíči.

Následovaly pravidelné kontroly a léky na epilepsii. Po dvou letech od porodu vše vypadalo v naprostém pořádku a lékaři Evě povolili další těhotenství. „Byla nadšená, protože si vždy přála mít velkou rodinu.  Otěhotněla a společně jsme se těšili z rostoucího bříška,“ pokračuje policista Vojtěch.

Na epileptické záchvaty jsem byl zvyklý

Pak ale přišel osudný den, na který Vojtěch nikdy nezapomene.

„Ten osudný den jsem měl noční službu a vrátil jsem se brzo ráno domů. Matýsek plakal, ale byl jsem v klidu - však je u něj Evička… Najednou mi došlo, že ten pláč je nějaký jiný, tak jsem vyběhl po schodech do ložnice a uviděl jsem Evičku ležet v bezvědomí na zemi, Matěj stál celý uplakaný u ní, ale ona stále dýchala. Byl jsem na takové situace připravený, epileptické záchvaty jsem již zažil, tak jsem ji stabilizoval a čekal, až se probere. Neprobírala se, tak jsem volal záchranku a malému opatřil hlídání,“ říká Vojtěch Votava.

Arteriovenózní malformace
Tato cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. 

Arteriovenózní malformace je onemocnění závažné, ale úmrtnost na krvácení z malformavce není vysoká. Nicméně často jsou pacienti neurologicky postiženi. Léčba není jednoduchá, často vyžaduje kombinaci více léčebných metod. 

Záchranáři jeho ženu naložili do sanitky s tím, že ji převezou do třebíčské nemocnice. Právě tam Evu na neurologii sledovali.  Již v sanitce se však začal její stav vážně zhoršovat, takže byl přivolán vrtulník, který ji přepravil do brněnské nemocnice, kde ji lékaři dlouhé hodiny vyšetřovali.

Evička byla prakticky mozkově mrtvá 

„Kolem poledne mi zavolala doktorka, která mi oznámila, ať přijedu za nimi do Brna. Zprávu, kterou mi sdělila, byla tou nejkrutější zprávou v mém životě – „Evičce (ve 27 letech) praskla malformace, a způsobila tak masivní krvácení do mozku, že již při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá - není a ani nebylo jí již pomoci…“ popisuje hrozné chvíle Vojtěch.

Jak na tom bylo miminko, na které se oba dva tak těšili? Podle vyšetření  životaschopné a v pořádku, ale bylo teprve v 16. týdnu těhotenství, podle prvních zpráv lékařů tedy příliš malé na přežití.

Pokus o zázrak

„Ale jedna malinká naděje tu přeci jen je, a to udržovat Evičky tělo na přístrojích a pokusit se o zázrak - udržet tak tělo do 24. týdne těhotenství, kdy jsou lékaři schopni miminko „vypiplat“. A tak je tomu vlastně dodnes - Evička je již měsíc udržována na přístrojích a děťátko je stále živé…“ uzavírá s alespoň částečnou nadějí třebíčský policista Vojtěch Votava.

Každý z nás může Vojtěchovi a jeho rodině alespoň trochu pomoci v jeho těžké životní situaci. Nezávislý odborový svaz Policie ČR ve spolupráci s policisty na Vysočině totiž vyhlásil veřejnou sbírku.

Zájemci mohou libovolnou částku posílat na transparentní účet č. 4200555535/6800. Je nutné uvést variabilní symbol 326027. Tato sbírka bude ukončena 31. července 2019.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pomoc, sbírka, epilepsie, miminko, těhotenství, lékař, Kraj Vysočina, Třebíč, Policie České republiky, Brno

Policista má těhotnou ženu připojenou na přístrojích, miminko bojuje o život. Kolegové vyhlásili sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.