Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opravené hodiny už jsou opět na Čáře. Nově na nich sedí Adam Čekač, nejmenší socha Brna

Na nároží ulic Česká a Joštova se opět vrátily hodiny. Nejoblíbenější místo k setkávání v Brně však od středy 5. června obohacuje malá zvláštnost. Tou je Adam Čekač - socha mužíku, který sedí na konstrukci hodin a vyhlíží svou milovanou. Adam je zároveň se svými dvaceti centimetry nejmenší sochou v Brně.

Autorem Adama je sochař Václav Sigurson Kostohryz. „Plastika je vysoká 20 cm a patinována tak, aby barevně odpovídala kalichu nad hodinami. Je drobná záměrně. Nechtěl jsem vytvořit nic dominantního, lidé si ji všimnou, až když budou dlouho čekat pod hodinami nebo když budou hodně vnímaví pozorovatelé," uvedl autor.

Adam podle něj čeká na svoum milovanou, ta však ne a ne přijít. „Uvědomuje si, jak důležitá je láska v našich životech a jak s ní plýtváme a mnohokrát i zbaběle odmítáme (už se to nenosí). Bronzový Adam ale ví, co chce! Zamilovaný až po bronzové uši čeká na svoji Evu, která ho z toho našeho současného pseudoráje odvede,“ dodal s úsměvem sochař.

Nejdříve u medvídka, poté pod hodinami

V současnosti je v Brně běžně užívaný termín "pod hodinami na čáře". Každý, kdo nějakou dobu žil v Brně ví, že se jedná o nároží ulice Česká a Joštova. V minulosti bylo však toto místo vnímáno i pod jiným označením - u medvídka.

Do 80. let totiž sloužilo na nároží fotografické studio, které lákalo zákazníky neonovým poutačem ve tvaru medvěda. Až poté ho vystřídala masna s hodinami na fasádě.

Foto Varvara Šatunova

Štítky hodiny, česká, joštova, čára, socha, adam čekač, Brno

Opravené hodiny už jsou opět na Čáře. Nově na nich sedí Adam Čekač, nejmenší socha Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.