Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno nabízí další čtyři velké byty pro sdílené bydlení seniorů

Brno nabízí další čtyři byty pro sdílené bydlení seniorů. Za deset milionů korun vznikly rekonstrukcí starých bytů v Zámečnické ulici, řekl novinářům náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD). Celkem může v bytech bydlet kolem 20 lidí. Nájemmné budou mít necelých 60 korun za metr čtvereční. První sdílený byt ve stejném domě Brno otevřelo v roce 2016.

Byty o dispozicích 4+1 jsou velké 150 až 200 metrů čtverečních. V každém z nich může bydlet čtyři až šest lidí. Na jednoho by měla vyjít platba zhruba mezi 2000 až 3000 korun.

"Každý senior má k dispozici vlastní a pronajímatelem částečně zařízený pokoj. Díky tomu má dost soukromí, ale také má kvůli blízkosti svých vrstevníků pocit bezpečí a menší pocit osamělosti," uvedl Pospíšil. Dodal, že některé pokoje jsou velké, a proto dovolují pobyt i dvěma seniorům.

Brno může poskytnout dalších 30 000 bytů

První sdílený byt v Brně vznikl ve druhém patře v domě v Zámečnické ulici v roce 2016 a nabízí devět pokojů pro 11 seniorů. Kromě toho má společné prostory a sociální zázemí. Čtyři další byty Brno vybudovalo nyní v pátém patře stejného domu. Kvůli nim zrekonstruovalo za 10 milionů čtyři byty. Nové byty si stejně jako ten první pronajme Centrum sociálních služeb, které bude pokoje pronajímat vybraným žadatelům.

Projekt společného bydlení seniorů funguje v řadě evropských zemí jako Dánsko, Rakousko nebo Holandsko. V ČR je to novinka, v Brně podle radnice ukázal pilotní projekt zájem občanů. Brno má skoro 30.000 bytů. Několik stovek jich má na starosti magistrát, většinu ale mají ve správě městské části.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, byty, Brno, bydlení, dům, Oliver Pospíšil, ČSSD, Rakousko, Nizozemsko, Dánsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nabízí další čtyři velké byty pro sdílené bydlení seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.