Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brňané si mohou od soboty podávat žádosti o dotace na zelené střechy a využití dešťovky

Od soboty 1. června budou moci Brňané žádat o dotace na zelené střechy a opatření vedoucí k zachytávání dešťové vody. V případě podpory zelených střech jde přitom v Česku o unikát, Brno je prvním městem v republice, které se pořizování zelených střech rozhodlo finančně podpořit.

Projekty Zeleň střechám! a Nachytej dešťovku! mají reagovat na změny klimatu a bojovat se stále se zvyšujícím suchem. „Voda, která po dešti odteče do kanálu, je promarněná příležitost. Vodohospodáři a ekologové se snaží pozdržet a zpomalit vodu v přírodě, aby měla čas se vsáknout. To je jedna z možností ochrany životního prostředí,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zeleň střechám přinese ochlazení do ulic

Zelené střechy jsou jedním z hospodárných řešení nakládání se srážkovou vodou. Podle Nadace partnerství, která se na přípravě dotačního ho projektu spolupodílela, jsou zelené střechy dost možná nejúčinnější prevencí proti přehřívání města a vzniku městských tepelných ostrovů. Veškerá voda, kterou zelené povrchy zachytí, se totiž znovu vypaří a tím ochladí širší okolí.

„Měření ze zelených střech v naší Otevřené zahradě ukazují, že její povrchová teplota je blízká  okolním trávníkům a stromům. Podle druhu navíc dokáže vsáknout až sto procent srážek, které by jinak stekly zbytečně do kanalizace. Klasické střechy se přitom rozehřívají i na sedmdesát stupňů Celsia a v případě přívalových dešťů přispívají k přehlcení kanalizace,“ shrnuje ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Výše dotace na zelené střechy se bude pohybovat v rozmezí od 900 do 1 400 Kč na metr čtvereční. Žadatel si může také zažádat o příspěvek na odborný posudek  zelené střechy ve výši až 10 000 Kč.

Splachování záchodu dešťovkou

Projekt Nachytej dešťovku má zase motivovat obyvatele proti zbytečnému plýtvání pitnou vodou například na splachování či zalévání trávníku. 

Podobný projekt už financuje i Státní fond životního prostředí. Brno tak bude žadatelům přispívat částkou ve výši poloviny příspěvku poskytnutého Státním fondem životního prostředí, žadatel z Brna tak může oproti obyvatelům jiných měst v republice získat až 75% částky ceny projektu. O dotaci mohou navíc požádat i ti, kteří realizovali svůj projekt s pomocí SFŽP už v uplynulém roce.

Výzvy k podávání žádostí o dotace budou otevřeny od 1. června a ukončeny k 30. listopadu 2019, žádat může jak fyzická osoba, tak firma. V obou případech platí podmínka místa realizace projektu na území Brna. Veškeré informace ohledně dotací jsou uvedeny na webových stránkách města. Od června budou pak mít zelené dotace i vlastní fungující stránky.

Foto MMB

Štítky zelené střechy, dotace, město, dešťová voda, Brno, zelená střecha, projekt, Česko, Státní fond životního prostředí, Nadace Partnerství, Petr Hladík, KDU-ČSL, Miroslav Kundrata

Brňané si mohou od soboty podávat žádosti o dotace na zelené střechy a využití dešťovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.