Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Před výstavištěm ležely dnes ráno 'mrtvoly'. Aktivisté protestovali proti zbrojařskému veletrhu

Země posetá mrtvými. Naštěstí jen jako. Před branami výstaviště se dnes dopoledne sešli aktivisté z Nesehnutí. Protestním happeningem chtějí vyjádřit nelibost nad konáním veletrhu vojenské techniky IDET, který se od středy do pátku koná na brněnském výstavišti.

„Zbrojaři mají na rukou krev. Jak se jim spí, co se jim zdá?" hlásal jeden z transparentů, který si aktivisté přinesli. A nezůstalo jen u transparentů. O půl jedenácté si necelá dvacítka lidí lehla na zem, kde zůstala po další minuty v nehybné poloze. 

Happeningem chtějí upozornit na skutečnost, že téměř polovina českých zbraní končí v nesvobodných zemích a diktátorských režimech. Podle Nesehnutí navštívily v minulosti IDET delegace Egypta, Saúdské Arábie či ze Spojených arabských emirátů, tedy zemí, které se podílejí na ozbrojeném konfliktu v Jemenu, jedné z nejhorších humanitárních krizí současnosti.

„Během happeningu jsme upozornili na zmařené lidské životy. K některým situacím by možná ani nedošlo, kdyby na IDETu nebo dalších zbrojařských veletrzích nebyly dojednány obchody se zbraněmi. Válka začíná tady, i když si to možná neuvědomujeme, protože máme to štěstí, že žijeme v míru," uvedla Hana Zoor Svačinková z NESEHNUTÍ.

„Obchod se zbraněmi není jako jakýkoliv jiný obchod. Zbraně v rukou diktátorů napomáhají masivnímu porušování lidských práv. Proto se nám nelíbí, že se takové obchody uzavírají právě v Brně,” dodala Svačinková.

Rakev na výstavišti, cestovní kancelář SMRT na Svoboďáku

Dnešní happening je již druhým v řadě. Hnutí Food Not Bombs be středu uspořádalo před branami výstaviště pietní akt za oběti válek. Na parkoviště před výstavištěm přinesli transparenty a černou rakev.

Po dobu konání zřídilo Nesehnutí na náměstí Svobody také imaginární cestovní kancelář - SMRT. „Prostřednictvím informačních panelů C.K. SMRT upozorňujeme na kontrast mezi tím, jak některé země vnímáme coby turistické destinace a tím, jaký je tam skutečný stav lidských práv. Vidíme je jako atraktivní místa pro strávení dovolené. Už ale nechceme vidět, že Vietnam tvrdě potírá jakoukoliv politickou opozici nebo že v Egyptě se ještě nedávno střílelo do demonstrujících. Zároveň do těchto zemí stále proudí české zbraně,” uzavřel za Nesehnutí Vít Kozák.

Foto Peťo Tkáč

Štítky nesehnutí, IDET, protest, happening, kongresové centrum, veletrh, Brněnské výstaviště, Egypt, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jemen, Food Not Bombs

FOTO: Před výstavištěm ležely dnes ráno 'mrtvoly'. Aktivisté protestovali proti zbrojařskému veletrhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.