Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně dnes začínají veletrhy vojenské techniky IDET. Aktivisté organizují pietu za oběti válek

Na brněnském výstavišti dnes začíná trojice bezpečnostních veletrhů v čele s veletrhem obranné a bezpečnostní techniky IDET. Vystavovat přijede 520 firem z 35 zemí. Proti konání veletrhů protestují aktivisté z hnutí Food Not Bombs. Na středeční odpoledne plánují pietu za oběti válek. Iniciativa Nesehnutí zase na čtvrtek chystá "happening Cestovní kanceláře Smrt".

Slavnostní zahájení veletrhů začalo v 11 hodin za účasti předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) či náčelníka generálního štábu Armády České republiky Aleše Opaty. Už od ranních hodin se konala odborná konference „Vyzbrojování a podpora rozvoje obranného průmyslu", které se ministr Metnar zúčastní.

Největším vystavovatelem je česká armáda a ministerstvo obrany

Při 15. ročníku veletrhu IDET se představí 400 firem, přičemž největším vystavovatelem bude česká armáda a ministerstvo obrany. Kromě IDETu se na výstavišti uskuteční i 19. veletrh veletrhu požární techniky PYROS a 10. veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

Z českých firem přijede vystavovat například Česká zbrojovka, Omnipol, Glomex nebo Czechoslovak Group. Modelárna LIAZ představí bezpilotní vrtulník, vystavovat bude výrobce průmyslových rentgenů Eledus a firma Zetor Engineering ukáže obrněné vozidlo Gerlach.

Ze zahraničí se představí například švédská společnost Saab Technologies, která vyrábí stíhací letouny Gripen, americký výrobce stíhacích letounů F-16 Lockheed Martin nebo finský výrobce obrněných vozidel Patria.

Veletrhy jsou do 31. května určené pro odbornou veřejnost. V sobotu, když už IDET nepokračuje, se na výstavišti koná akce Den bezpečnosti - Záchranáři dětem, která už je určena pro širší veřejnost.

České zbraně putují povstalcům a podílí se na genocidách, varují aktivisté

Proti veletrhům vystupují aktivisté z hnutí Food Not Bombs. Podle nich končí polovina vývozu českých zbraní v zemích označovaných za nesvobodné. „Největší odběratel českého vojenského materiálu jsou tradičně USA, které prokazatelně předávají tyto zbraně dále, a to různým povstaleckým skupinám v Sýrii," uvádí iniciativa v prohlášení.

Podle hnutí podporuje Česko vývozem zbraní do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů genocidu v Jemenu. Zdokumentovány jsou podle nich i případy, kdy české zbraně přes Slovensko a Izrael i přes embargo putují do Ázerbajždánu.

„Těmto nekalým obchodům nahrává skutečnost, že u nás není snaha efektivně sledovat, kde vojenský materiál vyvezený z ČR končí. Naopak podle našich politických „elit“ je „zbrojní průmysl stejný jako jiný průmysl“ a neměli bychom se vůbec konečnou destinací našich zbraní zabývat," stojí v prohlášení, podle kterého se Česko nepřímo podílelo i na migrační vlně uprchlíků z Blízkého východu.

Cestovní kancelář SMRT

Na středeční 15. hodinu chystají aktivisté pietní setkání před branami BVV. Na pietě chtějí uctit obět válek. Další happeningy se budou konat i v následujících dnech. Proti veletrhu například vystupuje také nezisková organizace Nesehnutí a proti IDET pořádá několik akcí. 

Jednou z nich bude happening před hlavním vstupem na výstaviště ve čtvrtek 30. května o půl jedenácté dopoledne. Lidé z Brna mohou také od středy do pátku v čase 14 až 18 hodin navštívit informační stánek Cestovní kanceláře SMRT na Malinovského náměstí v ústí ulice Kobližná. Na stánku bude NESEHNUTÍ prezentovat země, v nichž končí české zbraně.

„Prostřednictvím informačních panelů C.K. SMRT upozorňujeme na kontrast mezi tím, jak některé země vnímáme coby turistické destinace a tím, jaký je tam skutečný stav lidských práv. Vidíme je jako atraktivní místa pro strávení dovolené. Už ale nechceme vidět, že Vietnam tvrdě potírá jakoukoliv politickou opozici nebo že v Egyptě se ještě nedávno střílelo do demonstrujících. Zároveň do těchto zemí stále proudí české zbraně,” uzavřel za Nesehnutí Vít Kozák.

Autoři | Foto IDET / Facebook

Štítky IDET, vojenská technika, armáda, výstaviště, bvv, zbraně, veletrh, Brno, válka, zbraň, Brněnské výstaviště, Food Not Bombs, Armáda České republiky, Lubomír Metnar, ANO 2011

V Brně dnes začínají veletrhy vojenské techniky IDET. Aktivisté organizují pietu za oběti válek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.