Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Nemoc ho připravila o všechno. Poslechněte si příběh Petra, kterému internetová sbírka zachránila život

Díky Brňanům se mu otočil život o 180 stupňů. Stejně tak, jako teď brázdil ulice Brna, dřív korzoval po Václavském náměstí. Život Petra byl protkán nesnesitelnou bolestí, kvůli které přišel o všechno. Zoufalství ho dotlačilo k řešení morálních dilemat, jestli vezme v obchodě baterky, které by mohl prodat, nebo bude muset hladovět. Jak se dříve úspěšný účetní s našlápnutou kariérou dostal z Prahy do ulic Brna? Podívejte se na video, na kterém Petr vypráví svůj příběh.

Petrovi bylo pouhých 30 let, když se začala projevovat nemoc, která ho postupně dostala na úplné dno. První projevy přišly v září v roce 2007, nejdřív pomalu, poté začal Petr pociťovat silné křeče, které mu velmi komplikovaly běžný život. Behem jediného roku přišel postupně o práci, poté i o bydlení a nakonec skončil na ulici.

NAPSALI JSME: Jeho tvář zná celé Brno, jeho příběh nikdo. Příběh muže korzujícího centrem vyvolal obrovskou vlnu podpory

Nemoc přicházela nenápadně

Petr vystudoval průmyslovou školu. Díky své píli se dostal z Mikulova přes brněnskou pobočku rakouské firmy až do Prahy, kde začal budovat kariéru jako účetní. Pak se to ale zlomilo. Zezačátku si svoji nemoc téměř neuvědomoval. Věděl, že je něco špatně, ale nečekal, jak brzy se jeho nemoc rozroste a úplně mu znemožní normálně fungovat. Křeče začaly nejdříve v rukou, pak v ramenou, ty Petr pociťoval hodinu v kuse, a to i čtyřikrát nebo pětkrát denně. Bolest poté byla tak intenzivní, že ho úplně paralyzovala, a on tak nezvládl chodit do práce. Po nějaké době mu přestaly stačit peníze na nájem a v listopadu 2007 se dostal na ulici. Navzdory bolestem se na jaře 2008 pokusil najít si druhé zaměstnání, ze kterého platil alespoň ubytovnu, ale nemoc ho omezovala natolik, že i o něj brzy přišel, a v září se už octl bez domova definitivně.

Situace ho dohnala ke krajnímu řešení

Podle jeho slov tehdy začaly ty nejhorší bolesti, které kdy zažil. Křeče, které se začaly objevovat i v nohách, s Petrem trávily i šest hodin denně. V té době začal chodit po náměstí, aby se od bolesti rozptýlil. Situace byla taková, že neměl kde přespávat a o jídlo musel doslova bojovat. Nouze ho dohnala až ke krajnímu řešení, kdy byl nejlevnější potraviny obstarat tím, že si z nákupních středisek odnášel baterie, které následně prodával a za utržené peníze si mohl koupit nejlevnější potraviny. S tím uvnitř sebe dlouho bojoval, protože byl vždy slušný člověk, a nikdy před tím by nic neukradl.

Život v Praze se stal tříletým utrpením 

Praha je známá rozvětveným podsvětím, Petr se do něj však nikdy nedostal. Snažil se držet mimo bezdomovecké skupinky a žil jako solitér. Čas trávil v nočních tramvajích a v metru. Tak přežíval v bolestech a hladu přes tři roky. Osudný se mu stal den, kdy byl v jednom obchodním řetězci chycen s ukradenými baterkami.  

Celý svůj příběh Petr vypráví ve videu od Jakuba Jury.:

Petrův život se teď ale změní. Jakub Jura, který se rozhodl pomoci nejen Petrovi, ale začal na sociální sítě vkládat další příběhy, založil nadační fond MEZIČAS. Fond by měl sloužit lidem bez domova, hendikepovaným i nemocným lidem a pomáhat všem, kteří se ocitnou v těžké situaci.

"Jednou přijde den, kdy budu všem těm lidem, co mi pomohli, poděkovat. V podstatě jste mi zachránili život." říká Petr ve videu. Další informace o tom, jak jeho příběh pokračuje, můžete sledovat na stránkách nadačního fondu. 

Příspěvek Jakuba Jury k nadačnímu fondu pro Petra:

V rámci této příležitosti bych vám chtěl sdělit velkou novinu!

Každým dnem mi chodí víc a víc zpráv s dotazy jestli v této činnosti hodlám pokračovat..

Vážím si vaší obrovské podpory Petra a stejně tak důvěry ve mě a jsem si vědom, že v tuto chvíi máme na jednom místě nastřádanou obrovskou pozitivní energii, kterou musíme poslat dál. Vzhledem k tomu, že vůle pomoci nejen bytostem lidským se pro mě jeví jako nejsmysluplnější činnost co jsem kdy vyvinul, rozhodl jsem se jednat.

Jsme ve fázi založení Nadačního Fondu MEZIČAS. 
Tým bude tvořit moje maličkost, dále moje milovaná máma Ilona, která pracuje již 30 let jako sociální pracovnice v diagnostickém ústavu a můj věrný a schopný kolega Dominik. Spolupráci v určitých věcech nabídl i přes svoji vytíženost vám již známý Matěj, který se se mnou angažuje v pomoci Petrovi.
Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli je Petr v situaci, kdy není možné, aby měl svůj účet, bude mít v rámci Mezičasu svůj zvláštní TRANSPARENTNÍ ÚČET. 
Konečně se tak vyčistí vzduch kolem sbírky na paypalu a vše bude právně ošetřené a průhledné.
Co se týče sbírky, kterou Matěj založil. Původní částka 100.000,- již byla vybrána a dokonce překročena. Včera večer jsme tedy sbírku záměrně ukončili. V horizontu dvou týdnů vydá video s Petrem i Matěj a částku mu symbolicky předá na papíře spolu s převedením částky na Petrův transparentní účet zřízený Nadačním Fondem.
Tímto bych chtěl Matějovi poděkovat za serióznost a spolupráci. Je to člověk, který má skvělé nápady a postřehy.

Jsem si dobře vědom, že kdybychom nechali sbírku běžet v době vydání videa, příspěvky by se navýšily raketovou rychlostí. 
Mým cílem ale není vybrat v krátkém časovém horizontu obrovské částky na jeden projekt, ale dát dohromady kvalitní komunitu lidí co mají zájem o dobré skutky a pomoc lidem a dalším bytostem v dlouhodobém měřítku. 
Podpořte tedy prosím moji myšlenku tím, že budete sledovat stránku Nadačního Fondu Mezičas, kde se dozvíte veškeré naše další počiny a výsledky práce s Petrem.

PS: co se Petra týče, zítra budu obvolávat bydlení a domlouvat se na pevno s lidmi, kteří nabídli pomoc v řešení sociální péče 

Autoři | Foto Jakub Jura

Štítky Petr, jakub jura, solidarita, podpora, sbírka, pomoc, Brno, bolest, Praha, nadační fond, nemoc, Václavské náměstí

VIDEO: Nemoc ho připravila o všechno. Poslechněte si příběh Petra, kterému internetová sbírka zachránila život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.