Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dnes ráno zemřel básník a hudebník Jaroslav Erik Frič

Časně nad ránem v pátek 24. května naposledy vydechl významný brněnský disident, básník, hudebník a organizátor festivalů Jaroslav Erik Frič. Za svou činnost převzal Frič v roce 2017 Cenu města Brna. Básník zemřel v nedožitých 70 letech.

Jaroslav Erik Frič se narodil v roce 1949 v Horní Libině u Šumperka. Po roce 1968 začal v Brně vydávat samizdaty, po revoluci založil dvě vydavatelství – Votobia a Vetus Via. 

V pozdějších letech se významně zasazoval o lidská práva. Založil dvě občanská sdružení na pomoc menšinám a utlačovaným –Proximus a Christiania.

V pozdějších letech vystupoval Frič jako aktivní busker, v Brně se angažoval proti vyhlášce, jež zakazovala ve městě busking (pouliční hraní). Od roku 2007 psal také vlastní blog, za který byl v roce 2017 nominován na cenu Magnesia Litera.

Foto Facebook / Josef Klíč

Štítky Jaroslav Erik Frič, hudebníj, básník, úmrtí, lidská práva, Brno, festival, Votobia, Oslo, Šumperk, Horní Libina, Magnesia Litera

Dnes ráno zemřel básník a hudebník Jaroslav Erik Frič  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.