Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravští zdravotníci poběží za sny hendikepovaných

Zdravotníci z Jihomoravského kraje poběží štafetu za splnění snu. V Blansku se ve dnech 7. až 8. června 2019 již posedmé sejdou vyznavači aktivního životního stylu, kteří chtějí pomoci lidem se zdravotním hendikepem nebo těžkým životním osudem, na akci You Dream We Run.

Na začátku června se v Blansku uskuteční největší charitativní akce pod širým nebem s názvem You Dream We Run. Jejím cílem je plnit sny dětem či dospělým osobám se zdravotním hendikepem nebo těžkým životním osudem. Do letošního ročníku se přihlásilo patnáct zájemců o splnění snů – sedm hendikepovaných dětí a osm dospělých.

Každoročně se z velkého počtu přihlášených vybírá několik šťastlivců, kterým se akce snaží pomoci. Část z nich vybírá speciální porota a o dalších výhercích rozhodne losování veřejné losování, které se naposled uskutečnilo na blanenské radnici konané 23. dubna 2018.

24 hodin běhu pro dobrou věc

Hlavním programem této akce je 24 hodinový štafetový běh družstev, složených z libovolného počtu účastníků jakéhokoli věku. Ty se mohly registrovat na webu akce do 20. května. Podmínkou účasti v charitativním běhu je objednání účastnických triček pro každého člena týmu, a to za základní cenu 200–275 Kč, sponzorskou cenu 300–375 Kč, případně v limitované edici z funkčního materiálu za 1 000 Kč. Výtěžek z prodeje těchto triček pak umožní splnit sny přihlášených hendikepovaných dětí a dospělých.

Jihomoravští záchranáři přijdou v běžeckém

Mezi účastníky se pravidelně objevují také zdravotníci a záchranáři Jihomoravského kraje, kteří jsou zároveň partnery události. Tentokrát se pokusí splnit hned dva sny zároveň. 

Zdeněk Mikulka patřil do týmu zdravotníků a aktivně se účastnil záchranářských akcí. Bohužel mu však štěstí nepřálo a postihla ho mozková příhoda. Podstoupil několik rehabilitačních pobytů, takže se jeho stav výrazně zlepšil. Na tyto pobyty přispěli i jeho kolegové, ať už díky štafetovému běhu nebo veřejné sbírce.

„Náš nemocný kolega je na dobré cestě, stále se mu snažíme pomoci. Naše úsilí, pevně věříme, bude opět zhodnoceno dalšími rehabilitacemi a terapiemi, které Zdenka posunou zase o kousek dál v jeho uzdravování,“ říká Dáša Šimáková z jihomoravské záchranky, která celý běh organizuje a se Zdenkem i jeho rodinou po celou dobu udržuje kontakt.

Davídek se dočká zahradního domku se skluzavkou

Mezi těmi, na které se konečně usmálo štěstí, je i dvouletý Davídek. Od narození měl problémy se zdravím a k jeho onemocnění se bohužel přidal i nádor na ledvině. Malý pacient prodělal řadu vyšetření a náročnou operaci, po které musel Davídek nastoupit na chemoterapie. Ty byly ale úspěšně ukončeny, takže to vypadá, že bude malý bojovník v pořádku. Jeho snem je dřevěný domeček na zahrádku, se skluzavkou a houpačkou.

Poběží se štafeta, 7. až 8. června, nepřetržitě od šestnácti do šestnácti hodin. Akce se tradičně uskuteční v Blansku, už se mi přihlásilo několik desítek kolegů. Chystáme pro ně příjemné zázemí, velký stan, kde budou moct naši sportovci odpočívat. Je to velká výzva a my se toho nebojíme. Naopak, těšíme se, máme silný tým a moc rádi pomůžeme,“ dodává ještě Dáša Šimáková.

Loni běžči trhli rekord

K plnění snů potřebným zřídila organizace PROSEN, která běh pořádá, transparentní účet 2600744766/2010, kam mohou lidé případně i posílat své příspěvky. 

Čtyřiadvacetihodinový charitativní štafetový běh You Dream We Run se v každém z šesti proběhlých ročníků setkával s trvale rostoucím zájmem veřejnosti. Rekordní počet účastníků byl zatím loni, kdy se na běžecké dráze vystřídalo 3 113 běžců z 80 týmů. Ti dohromady uběhli neuvěřitelných 50 100 kol na 400 metrové oválné trati. 

V letošním již sedmém ročníku očekává pořádající organizace PROSEN, spolek na podporu osob sociálně a zdravotně znevýhodněných, účast přibližně 4 000 běžců a celkově více než 5 000 účastníků, kteří se zapojí do veřejné sbírky zakoupením účastnického trička a přispějí tak k možnosti splnit až 15 snů v hodnotě přibližně 1 500 000 Kč.

Připraven bude i bohatý kulturní program

Událost nabízí i bohatý kulturní program, kde vystoupí řada známých umělců. Svoji účast potvrdili například EGO, Láďa Křížek, Raego, QUEEN Revival a další. 

 

Krom koncertů se mohou účastníci těšit i na další doprovodné aktivity jako je např. divadelní, taneční a kouzelnické vystoupení pro děti, malování na obličej, sportování, skákací hrad, workshop žonglování pro začátečníky i pokročilé, koutek s omalovánkami či střelba z laserových zbraní.

 Za šest let své existence dosud akce You Dream We Run splnila sny za více než 3,5 milionu korun. Další informace o charitativním běhu You Dream We Run lze najít na webu www.youdreamwerun.cz

Autoři | Foto www.zzsjmk.cz, www.youdreamwerun.cz

Štítky záchranáři, Jihomoravský kraj, Blansko, štafeta, hendikepovaní, sny, zdravotnický pracovník, Ladislav Křížek

Jihomoravští zdravotníci poběží za sny hendikepovaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.