Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko by mělo povolit manželství homosexuálních párů, myslí si ombudsmanka

Ombudsmanka Anna Šabatová podporuje uzavírání manželství párů stejného pohlaví a doporučuje Sněmovně, aby zvážila jejich uzákonění. Kancelář veřejné ochránkyně práv provedla průzkum, do kterého se zapojily zhruba dvě tisícovky homosexuálů, bisexuálů a trans lidí. Až 98 procent z nich se vyslovilo pro uzavírání manželství lidmi stejného pohlaví. Třetina se setkala s diskriminací a více než polovina řešila obtěžování, jako třeba nadávky a zesměšňování. Každý desátý z nich se potýkal s vyhrožováním a téměř stejný podíl čelil i fyzickému nebo sexuálnímu napadení.

Z průzkumu vzešlo ze strany ombudsmanky několik doporučení. Kromě zvážení možnosti uzákonění manželství párům stejného pohlaví se další týká například toho, aby byla lidem s odlišnou sexuální orientací zajištěna stejná ochrana jako v jiných případech před nenávistí z důvodů rasových, etnických nebo náboženských, ale také aby měli tito lidé možnost přiměřeného finančního odškodnění za způsobenou diskriminaci.

Kancelář ombudsmanky s doporučeními a výsledky průzkumu osloví například ministryní spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), policejního prezidenta Jana Švejdara i Českou školní inspekci, protože se i studenti s jinou orientací setkávají se šikanou ve školách jak ze stran spolužáků, tak ze strany učitelů.

Možnost uzavřít manželství by uvítalo až 98% gayů a leseb

Z průzkumu vyplynulo, že homosexuálové považují za nejzásadnější možnost uzavírání manželství, pro které se vyjádřilo až 98 procent dotazovaných. Podle vedoucí výzkumného úseku kanceláře ombudsmanky Maríny Urbánikové průzkum mezi více než tisícovkou lidí z většinové společnosti ukázal, že manželství pro lidi stejného pohlaví podporuje 65 procent z nich.

Registrované partnerství je oproti manželství druhořadé

Komunita homosexuálů, bisexuálů a trans lidí považuje registrované partnerství za nedostatečné. Vznikají s tím podle nich problémy, například po smrti partnera nemají nárok na vdovský nebo vdovecký důchod a registrovaný partner si nemůže osvojit dítě svého partnera, přestože dítě společně vychovávají. Vznikají tak problémy například při úmrtí biologického rodiče.

Třetina příslušníků LGBT komunity se setkala s diskriminací

Z průzkumu vyplynulo, že více než třetina dotazovaných se v posledních pěti letech setkala s diskriminací, což je třikrát více než u běžné populace. Přes 90 procent lidí ale incidenty nijak neřešilo. Nejčastěji se lidé setkali s diskriminací a šikanou v zaměstnání a ve škole.

Sňatky homosexuálů umožňuje 26 zemí světa, jejich uzavírání schválil i tchajwanský parlament jako první v Asii. Novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní, projednává i český parlament. Nedávno uzákonění podpořil premiér Andrej Babiš (ANO).

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky homosexuální páry, manželství, šabatová, ombudsmanka, Česko, průzkum, diskriminace, Anna Šabatová, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Parlament České republiky, Marie Benešová, Jan Švejdar

Česko by mělo povolit manželství homosexuálních párů, myslí si ombudsmanka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.