Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fanoušci japonského komiksu a animovaného filmu si užijí společný víkend v Brně. Uskuteční se Animefest 2019

PR článek

Přednášky, workshopy, promítání, soutěže na téma japonského komiksu (manga) a animovaného filmu (anime)… To vše tradičně nabídne dlouho očekávaný Animefest aneb festival tradiční i moderní japonské kultury. Šestnáctý ročník se uskuteční o víkendu 24. až 26. května na brněnském výstavišti. Pořadatelé zdůrazňují, že program akce poběží nonstop, tedy od páteční 16. hodiny až do nedělní 15. hodiny. Zkrátka a dobře, pokud jste fanoušky mangy a anime, toto je vaše letošní top událost!

Od japonské kultury k anime, křestanství a umělé inteligenci

„Přes den bude program probíhat v několika sálech a pódiích ve dvou halách, v noci se omezí jen na promítání pro nejvytrvalejší fanoušky. Přednášky se budou zabývat především japonskou kulturou (od historie po moderní popkulturu), přesto se ale objeví i témata obecnější - od vztahu anime ke křesťanství, přes kreslící umělou inteligenci, až po pozvánky k cestám do dalších asijských zemí,“ přibližují pořadatelé, kterým se letos podařilo získat velmi slibné tituly v české či evropské premiéře.

„Máme velkou radost z filmů, například Orionův šíp a Pohodářky jsou takové novinky, že v Japonsku ještě ani nezmizely z kin. Autoři nám na překlad dodávali ještě nedoanimovaná pracovní videa, protože konečné verze dodělali až předminulý týden,” doplňuje programový ředitel Jan Horgoš.

Dalším z promítaných snímků je také film Mirai, dívka z budoucnosti, který byl nominován na Oscara a do českých kin jej uvedla Asociace českých filmových klubů. K němu dodává Jan Jílek z AČFK: „Především se jedná o  neskutečně křehký a citlivý film o zdánlivě obyčejných věcech, u kterých po skončení filmu zjistíte, že jsou vlastně neobyčejné. Je to film, který by měli vidět všichni rodiče, všechny děti, všichni sourozenci, všichni dědové a babičky, všichni, kdo mají rodinu v jakékoliv formě…“

Bojová umění či grafické workshopy

Lákají vás bojová umění? Budete si je moci sami vyzkoušet! Stejně tak kreslení či úpravy fotek na profesionálních grafických tabletech a tak dále. Součástí akce jsou totiž také workshopy, které vaše dovednosti obohatí o něco nového.

Svátek cosplay

Jedním z důvodů, proč fanoušci Animefest tak milují, je cosplay. O co jde? „Mnoho fanoušků si vyrábí kostýmy svých oblíbených hrdinů z filmů, komiksů nebo počítačových her a zároveň hrají jejich role. Samozřejmě se tato část odrazí také na programu, divácky velmi oblíbené jsou soutěže o nejlepší vlastnoručně vyrobený kostým. Díky mezinárodní spolupráci s dalšími akcemi funguje soutěž jako výběr reprezentantů do finále evropských soutěží. Do prestižní soutěže European Cosplay Gathering se Český republika zapojila po několika letech čekání v roce 2018 a hned napoprvé obsadila česká skupina ve finále první místo. V porotách usednou zahraniční hosté, kteří se také na přednáškách a workshopech podělí o své zkušenosti,“ vysvětlují pořadatelé a belgický cosplayer Matthew dodává: „Jsem nadšený z pozvání na Animefest a nemohu se dočkat, až osobně potkám všechny neuvěřitelné cosplayery z České republiky. Neváhejte a zastavte se na mém workshopu, bude mi ctí se s vámi potkat.“

Dorazí i samurajský choreograf z Kill Bill

Jako host dále dorazí například Tecuró Šimaguči, propagátor samurajských soubojů, známý jako choreograf filmu Kill Bill, nebo Orchid, španělská fotografka panenek.

Animefest je už kultovní záležitostí. Bez přehánění. Každý rok si na něj cestu najde přes šest tisíc lidí, přičemž mnozí jsou stálými návštěvníky. Pořadatelé urazili od svých začátků, kdy první ročník v roce 2004 čítal 200 fanoušků, obří kus cesty. Z výše napsaného vyplývá, že se jedná o nejstarší akci svého druhu v České republice. A také největší.

Dobrovolnická akce je dílem zhruba šesti set organizátorů

„Již od počátku funguje Animefest jako nezisková akce. Množství návštěvníků a rozsah akce se podepisuje na celoroční přípravě, o kterou se ve svém volném čase a zdarma stará přibližně šest set organizátorů,“ uzavírá ředitel festivalu Adam Rambousek.

Festival, jehož přesný program naleznete na adrese www.animefest.cz, se koná pod záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice a s finanční podporou města Brna. Pro aktuální zprávy navštivte facebook akce.

Foto Animefest

Štítky animefest, anime, festival, výstaviště, cosplay, Japonsko, komiks, kultura, přednáška, soutěž, film, Brno, animovaný film, Česko, Brněnské výstaviště, mango

Fanoušci japonského komiksu a animovaného filmu si užijí společný víkend v Brně. Uskuteční se Animefest 2019  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.